ÖKO: 3 dolog, amit fél év alatt az ökotudatos szemléletből tanultam

2018. január 23. |

A környezettudatosság útjára lépve nem csak közvetlen eredményeket érhetünk el. Íme néhány tapasztalat, ami a zöldebb életszemlélet során szépen lassan beszivárgott a mindennapjaimba.

1. Tudok már nemet mondani

A környezettudatos életmód egyik fontos pillére, hogy semmiből se költekezzük túl magunkat,  ne halmozzunk fel fölöslegesen a használati tárgyainkat. Mióta az ökotudatosság fokozott szerepet játszik az életemben, az impulzusvásárlások helyét felváltották a célzott bevásárlások.

Sőt, ezzel a változtatással pedig még arra is rá kellett jönnöm, hogy az évek során egyfajta jutalmazási mechanizmus is kapcsolódott a vásárlásaimhoz. A kiadásaim és a szükségleteim újrafogalmazásával egy nagyon fontos dolgot is megtanultam: nemet mondani a boltok polcai előtt állva. Sosem gondoltam volna, de mára már nem megvonásként, inkább felszabadító érzésként élem meg ezeket a mindennapi döntéseket.

2. Megtanultam értékelni, amim van

Azzal, hogy kevesebb tárggyal veszem körbe magamat, nagyobb fókuszt kapnak az életemben a már meglévő tárgyaim. Így ahelyett, hogy folyamatosan azon járna az agyam, hogy mim nincs még, mit vennék meg legszívesebben, a már hozzám tartozó, engem szolgáló dolgoknak sokkal nagyobb jelentőséget és értéket tulajdonítok. Összességében sokkal nyugodtabb lettem az elmúlt fél évben: a cuccaimra már nem “ellenségként” tekintek, amelyekből mindig lehetne egy fokkal jobbat találni a boltok polcain.

3. Még nagyobb nyitottsággal állok az újdonságok felé

A tudatos szemlélet egy szélesebb palettát nyitott ki előttem – az élet minden területén. A már automatikus tevékenységeimet és megoldásaimat a kutató, érdeklődő, újdonságokra fogékony felfogás váltotta fel. Ma már kevésbé tartom befolyásolhatónak magamat, és fél év alatt megtanultam, hogy szinte mindenre van alternatíva, mindenben van választási lehetőségem.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód