ÖKO: 3 dolog, amit fél év alatt az ökotudatos szemléletből tanultam

2018. január 23.
A környezettudatosság útjára lépve nem csak közvetlen eredményeket érhetünk el. Íme néhány tapasztalat, ami a zöldebb életszemlélet során szépen lassan beszivárgott a mindennapjaimba.

1. Tudok már nemet mondani

A környezettudatos életmód egyik fontos pillére, hogy semmiből se költekezzük túl magunkat,  ne halmozzunk fel fölöslegesen a használati tárgyainkat. Mióta az ökotudatosság fokozott szerepet játszik az életemben, az impulzusvásárlások helyét felváltották a célzott bevásárlások.

Sőt, ezzel a változtatással pedig még arra is rá kellett jönnöm, hogy az évek során egyfajta jutalmazási mechanizmus is kapcsolódott a vásárlásaimhoz. A kiadásaim és a szükségleteim újrafogalmazásával egy nagyon fontos dolgot is megtanultam: nemet mondani a boltok polcai előtt állva. Sosem gondoltam volna, de mára már nem megvonásként, inkább felszabadító érzésként élem meg ezeket a mindennapi döntéseket.

2. Megtanultam értékelni, amim van

Azzal, hogy kevesebb tárggyal veszem körbe magamat, nagyobb fókuszt kapnak az életemben a már meglévő tárgyaim. Így ahelyett, hogy folyamatosan azon járna az agyam, hogy mim nincs még, mit vennék meg legszívesebben, a már hozzám tartozó, engem szolgáló dolgoknak sokkal nagyobb jelentőséget és értéket tulajdonítok. Összességében sokkal nyugodtabb lettem az elmúlt fél évben: a cuccaimra már nem „ellenségként” tekintek, amelyekből mindig lehetne egy fokkal jobbat találni a boltok polcain.

3. Még nagyobb nyitottsággal állok az újdonságok felé

A tudatos szemlélet egy szélesebb palettát nyitott ki előttem – az élet minden területén. A már automatikus tevékenységeimet és megoldásaimat a kutató, érdeklődő, újdonságokra fogékony felfogás váltotta fel. Ma már kevésbé tartom befolyásolhatónak magamat, és fél év alatt megtanultam, hogy szinte mindenre van alternatíva, mindenben van választási lehetőségem.