Aggasztó kapcsolat van a cukor és az Alzheimer-kór között

2018. február 10.
Nem véletlenül hívják az Alzheimer-kórt "3-as típusú cukorbetegségnek" is - újabb kutatás bizonyította, hogy a túlzásba vitt cukorfogyasztás komolyan növelheti a demencia kialakulásának esélyét.

Már korábban is felfedezték, hogy a cukorfogyasztás és az Alzheimer-kór között szoros kapcsolat van, most pedig egy hosszú követő kutatás erősítette meg ugyanezt. A Diabetologiában publikált friss tanulmány 5189 személyt követett tíz éven keresztül, és megállapították, hogy a magas vércukorszint gyorsabb kognitív hanyatláshoz vezet.

Melissa Schilling, a New York-i Egyetem professzora 2016-ban készített metaanalízist az Alzheimer-kór és a cukorfogyasztás kapcsolatáról, és két összefüggést állapított meg. Az egyik, hogy a kettes típusú cukorbetegséggel élők esetében kétszer nagyobb eséllyel alakulhat ki Alzheimer-kór, illetve, hogy azok a cukorbetegek, akiket inzulinnal kezelnek, sokkal hajlamosabbak az Alzheimer-kórra. Sőt, állítólag a kockázat akkor is növekszik, ha még nincs kialakult cukorbetegségünk, csak egy veszélyeztetett „prediabétesz” állapotban vagyunk.

Az elmúlt években sokat olvashattunk róla, hogy sok életmódbeli faktor segíthet a demencia megelőzésében. Arról sajnos egyelőre pont nincsenek annyira meggyőző érvek, hogy egészen pontosan milyen diétát kellene követni, de egylőre úgy tűnik, az olajos magvakban, gyümölcsökben, zöldségekben, olívaolajban és halakban gazdag mediterrán étrend jó megoldás lehet.

Fotó: Profimédia – Red Dot