Gasztrojóga és közösségi feltöltődés: Bandha Brunch

2018. február 11.
Jóga Budapest legmenőbb éttermeiben? Hála a Bandha Brunchnak, a jól megszokott jógatermekből kiszakadva olyan gyönyörű helyeken is gyakorolhatjuk a féllótuszt, mint a Monk's Bistrot terasza vagy a Bestia nagyterme. Az elmélyedés után pedig jöhet a brunch – persze tudatos hedonista módra.

Hogyan jött az ötlet, hogy a jógát elvigyétek Budapest legmenőbb éttermeibe?

Igazából a Monk’s Bistrot tulajdonosa volt az ötletgazda, és egész csapata készségesen segített a megvalósításban. Az első alkalom a Monk’s csodaszép teraszán, rögtön telt házzal és nagyon jó hangulatban telt, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy lesz-e folytatás…

Hány alkalmon vagytok túl? Hol voltatok eddig?

A Monk’s Bistrot, Fióka, Fat Mama’s, Bestia és a Bárkert Bistro éttermekben jártunk eddig, de bőven vannak még ötleteink.

Töretlen a népszerűsége a programnak?

Úgy vettük észre, hogy egyre népszerűbb, szájról szájra adják egymásnak az emberek, és ahogy meghirdetjük a következő alkalmat, most már alig pár nap alatt be is telik.

Kik a törzsközönségetek? Kezdő jógások is vannak?

Kezd lassan kialakulni egy Bandha Brunch-közösség, akik szinte minden alkalmon ott vannak. Sokan közülük nálunk jógáznak-jógáztak már, de van olyan is, aki kifejezetten csak ezeken az alkalmakon áll matracra, míg vannak, akik a gasztronómia felől érkeznek. Sőt, volt rá példa, hogy az étterem séfje is csatlakozott a jógaórához. Mi mindig mindenkit nagy szeretettel várunk!

Hogyan oldjátok meg, hogy a jógához szükséges bensőséges közeget kialakítsátok egy étteremben?

Természetesen ezek ünnepi alkalmak, jóga szempontból is. A helyszín sem jógaterem, vagy otthoni jógázáshoz kialakított “üres tér”. Ezekkel az összejövetelekkel nem a jóga rendszeres, hétköznapi gyakorlását szeretnénk leváltani, (mi is otthon, vagy teremben gyakorlunk minden nap), inkább egyfajta közösségi élmény, együtt lélegzés és nem utolsó sorban talán olyan embereknek is megtetszik így a jóga, akik amúgy jógastúdióba eddig még nem mentek el valamiért. Fontosnak tartjuk a biztonságos gyakorlás mellett, hogy jó hangulat legyen és senki ne érezze úgy, hogy a jógázás küzdelem, inkább örömforrás.

Az ételkínálat az egészségtudatos vagy hedonista vonalon mozog? 

Eddig csak pozitív tapasztalataink vannak az éttermekkel, nagyon tetszik nekik az étteremben jógázás ötlete, és maximális lelkesedéssel várnak minket. Javarészt vegetáriánus ételeket kérünk, de volt, hogy olyan tapast kaptunk, melyben sonkafalatkák is voltak – nagy sikere volt annak is. Egészséges, kreatívan elkészített ételeket kapunk mindig, a hedonizmus inkább a látvány, az ízek és a közös étkezés örömét jelenti számunkra.

A szlogenetek úgy szól, hogy az ételművészetet és az életművészetet szeretnétek összekötni. Mit gondoltok, miért lehet ez a két terület manapság ilyen hihetetlenül népszerű?

A gasztronómia, az étkezés kultúrája, nem csak magáról az evés aktusáról szól: egész messzire vezethet ez a fogalom, a tudományig, művészetig. A jóga szerintünk ugyanígy tudományként, művészetként is felfogható, az emberi test és lélek megismerése, művelése, finomítása, tudatosabbá tétele. Talán azért ilyen népszerű, mert az embernek szüksége van a művészet örömére, egy kicsit lassabb, figyelmes jelenlétre, valódi találkozásokra, beszélgetésekre, egy pár lélegzetvételnyi szünetre.

Mi a legnagyobb kihívás a projektben?

Hogy ne rögtön a finom falatok járjanak a fejünkben.

Helyszín: Monk’s Bistrot Fotók: Dömötör Csaba
További infó: Facebook