Ezek a legjobb mozgásformák egy harvardi orvos szerint

2018. január 04.
A Harvard egyetem szakértője, I-Min Lee megmondja, mi az az öt mozgásforma, amivel hatékonyan sportolhatunk anélkül, hogy leterhelnénk az izületeinket és egyáltalán ártanánk a testünknek.

Úszás

A professzor szerint az úszás a tökéletes mozgásforma. Nemcsak megmozgatja szinte minden izmunkat, de erősíti a szívet is, ráadásul a vízben biztosan nem terheljük túl a testünket.

Tai Chi

A lágy mozgásokból álló kínai harcművészet legnagyobb előnye, hogy még meditálni is segít mozgás közben. Lee kimondottan javasolja idősebb személyeknek, akiknek problémái vannak az egyensúlyukkal, a tai chi ugyanis ezen is javíthat.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Erőedzés (saját súllyal)

Persze a tai chi nem sokat segít, ha kimondottan a szoborszerű izmok kimunkálása a cél, de szerencsére az erőedzés is benne van a top 5-ben. A legjobb, ha saját súlyunkkal edzünk, de mértékkel és felügyelet mellett dolgozhatunk súlyokkal is.

Séta

Bármennyire banálisan hangzik is, a séta nagyszerű orvosság. Már akár napi 30 perc jó tempójú sétának is megmutatkozik az áldásos hatása, ami ráadásul nemcsak a testet erősíti: kutatások bebizonyították, hogy a séta a demencia és a depresszió ellen is hatásos lehet.

Kegel-gyakorlatok

A Kegel nőknek és férfiaknak külön-külön kifejlesztett intim gyakorlatokból áll, ami különösen fontos lehet, hiszen az évek során a medence tartóizmai elgyengülnek, ami a méhre, hólyagra és a végbélre is hatással lehet. Ha korán elkezdjük karban tartani őket, később sokkal kevesebb problémánk lesz majd!

 

Independent