Ezt tedd, hogy otthonról is hatékonyan tudj dolgozni

2018. február 12.
Manapság egyre több munkahely engedi meg alkalmazottainak, hogy - legalább néhány napot - otthonról dolgozzanak, ami egyszerre jelenthet igazi áldást és hatalmas átkot a hatékonyság szempontjából. Megmondjuk, hogyan lehetsz otthonról is eredményes!

Munkahely otthon

Nulladik lépésként alakítsuk ki az otthoni munkakörnyezetünket! Minél jobban hasonlít a valódi irodánkhoz, annál hatékonyabb lehet a munka, szóval a kanapé helyett parancsoljuk magunk az íróasztal mellé, ami legyen mindig tiszta és rendezett. Ha lehetőségünk van rá, töltsünk minél több időt az ablakon beáramló természetes fényben.

Házi dress code

Elképesztően nagy a csábítás, hogy az otthon töltött munkanapot pizsamában csináljuk végig, de a pizsama a produktivitás egyik legnagyobb ellensége. Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy pihenőnapon vagyunk otthon – persze nem kell kosztümbe bújnunk a saját lakásunkban, de reggelente mindig öltözzünk fel rendesen akkor is, ha nem tervezünk kimozdulni.

Kényelmes ritmus

Az otthoni munka legnagyobb előnye, hogy magunk alakíthatjuk a nap ritmusát. Ez viszont nem azt jelenti, hogy teljesen strukturálatlan lehet a nap. Ha korábban végeznénk, nyugodtan kezdjünk reggel 7-kor, ha kihasználnánk a több alvást megengedő lehetőséget, kezdjünk 9:30-kor. A lényeg, hogy legyen meg a fix napi rutinunk, és ehhez tartsuk is magunkat!

Közös motiváció

Ha egyedül nem tudunk koncentrálni, érdemes összeállni más, otthonról dolgozó ismerősökkel, hogy kényelmes körülmények között is megteremtsük az iroda hangulatot. Persze ezzel is érdemes vigyázni, nehogy hosszúra nyúló kávézás és locsogás legyen a vége. Ugyanezen okokból egyébként érdemes karnyújtásnyi távolságon kívülre helyezni mobiltelefonunkat is, ha szeretnénk tényleg odafigyelni a munkánkra.

Fotó: Profimédia – Red Dot