Zsúrkocsi jégre töltve – szintet lép a Gin Tonic

2018. március 03.
Pintér Árpád videóban meséli el, milyen sorsa van a Baraka Gin Tonic zsúrkocsijának. Az étterem bártendere, Mácsai Bence egy az éttermekben szokatlan szervízzel lepte meg Budapest egyik legjobb fine dining éttermének, a Barakának közönségét, és elárulja nekünk a jó gin titkát.

A Barakában egy különleges zsúrkocsi zaja járja be esténként az éttermet. A hangsúly a személyes szervíz fontosságán és természetesen a vendégen van.

„Szeretnénk még közelebb kerülni a vendéghez, kíváncsiak vagyunk rájuk – magyarázza Mácsai Bence formabontó ötletét. – Hiszem, hogy minden csak interpretáció kérdése. Ebben a rendszerben az asztal mellett közvetlenül készül el az ital, a vendégek látják, azonnal kóstolják.”

A Barakában egyelőre még abszolút előtérben vannak a téli ízek, amiket keresnek a vendégek, ilyen például a csokoládé, narancs, csillagánizs, fahéj, szegfűszeg. Ami viszont jól érzékelhető, hogy a klasszikus Gin Tonic is szintet lépett. Külföldön nem egy gin tonikra szakosodott bár van (mint például Barcelonában az Old Fashioned). A gin új aranykorát éli, naponta kerülnek ki a piacra új ginek, bukkannak fel új, illetve még nem ismert, minőségi lepárlók, akik napról napra a legjobbat akarják kihozni az italból.

„A Barakában most az a jó, hogy a fine dining stílus ellenére, közvetlen kapcsolatot tudunk kialakítani a vendégekkel, hiszen az asztaluk mellett egy saját speciális Gin Tonic kocsin tudjuk prezentálni a nemzetközi válogatásunkat, így minden esetben teljes mértékben személyre szabottan tudunk ajánlani nekik Gin Tonicot. A magyar vendégeink közül meglepően sokan választják ezt apéritif italként, részeseiként ennek az izgalmas aranykornak” – avat be minket a részletekbe Bence.

Mitől jó egy gin?

Mindegyik ginnek megvan a sajátossága, története, ízvilága, ezért könnyű vele dolgozni. Az emberek sokfélét láttak már és ismernek, a reptéri duty shop-ok kínálatától a bárok polcain található érdekességekig. Így felismerik a márkákat.  A Barakában olyan ginjeink vannak, amiket máshol nehezen talál, ezért szeretem megkóstoltatni a különlegességeket egy-egy finom tonikkal. Felejthetetlen lesz az élmény. Kicsit bővítjük a tavaszi, nyári időszakra a gin válogatásunkat, hogy megnehezítsük a vendégek dolgát! Így megtalálható lesz a polcon egy új-zélandi gin, egy skót, belga és egy kihagyhatatlan portugál gin is. A hölgyek körében most egyértelműen egy németországi kökény ízesítésű gin a legnépszerűbb (Elephant Sloe Gin).”

Tisztán vagy tonikkal? Hogy igyuk?

Tonikkal! Szerintem az mindig pluszt ad hozzá, ha van olyan fűszer, gyümölcs, zöldség egy bárban, ami extra ízt, élményt ad egy italhoz! Próbáljuk csak ki!

A legkülönlegesebb összetevő, amit gin tonikba tehetünk…

Spanyol stílusú gineknél eszméletlen jól működik a paradicsom! De egy kis bazsalikommal kiegészítve még fenségesebb… Andréval, a Baraka séfjével nagyon jól összedolgozunk, és mindig van 1-2 izgalmas fűszere, amit fel tudok használni akár a gin tonikokhoz is.