Minden, amit az ivókúráról tudni érdemes

2018. március 22.
Dr. Kovács Csabát a csodálatos hazai gyógyvizek belső alkalmazásáról és élettani hatásairól kérdeztük.

Mi az az ivókúra? 

Az ivókúránál gyógyvízről, azaz orvosilag bizonyított gyógyhatással rendelkező ásványvízről beszélünk. Ivókúra alatt egy gyógyvíz pontosan meghatározott mennyiségének hosszabb időn keresztül (3-5 hét), naponta 1-3 alkalommal történő fogyasztását értjük.

Kinek javasolt? 

Leggyakrabban emésztőrendszeri problémákban javasoljuk, pl. hashajtáshoz, vagy gyomorsavtartalom csökkentése érdekében, vagy akár az epeutak betegségeiben. Ezen kívül hasznos kiegészítő kezelés lehet cukorbetegségben és magas koleszterinszint esetén, valamint vesekövességben és légúti betegségben is.

Az ivókúra lényege, hogy a megfelelő gyógyvíz kiválasztásához pontos orvosi diagnózisra van szükség, tehát adott problémához választható a megfelelő víz is.

Fotó: Unsplash/Amritanshu Sikdar

Lehet-e az ivókúrával fogyni? 

Természetesen fogyókúrához is használható az ivókúra, de persze csak megfelelő diéta mellett.

Hol találunk hazánkban gyógyvizet?

Legjobb, ha kifejezetten a forrás helyén fogyasztjuk a gyógyvizet.  Ezeket megtaláljuk a legtöbb fürdő közelében Budapesten is, de például Balatonfüred, Balf, Hévíz és Eger is rendelkezik forrással.

Ha nem megoldható a helyi fogyasztás, akkor sem kell lemondanunk a jótékony ivókúráról, hiszen a gyógyvizek szerencsére már palackozott formában is elérhetők. A palackozott gyógyvízek a következőek: Borsodi víz, Ferenc József, Hunyadi János, Jódaqua, Mira, Parádi és Salvus. Fontos tudni azonban, hogy a többi, forgalomban lévő, ismert ásványvíz nem gyógyvíz, így alacsony ásványi anyag tartalmuk miatt ivókúrára nem használhatóak.

Orvosi felügyeletet igényel az ivókúra? 

Ivókúra kizárólag orvosi javaslattal történhet, tehát a kúra elkezdése előtt mindenképp konzultáljunk szakemberrel.  Azt pedig mindenki maga döntse el, hogy a hazánk természeti kincsét szeretné-e felhasználni gyógyulása érdekében.