Személyiségre szabott fogyókúrák

2018. április 19.
Ha fogyókúráról van szó, a legtöbb ember két tényezővel számol, a diétával és a mozgással, holott van még egy elemi faktor, ami jóval nagyobb figyelmet érdemelne: a személyiségünk.

Döbbenetes fogyókúratörténetek, sikert ígérő diéták, meggyőző szakemberek: az egyre hangosabban dübörgő fogyókúrapiacon kapaszkodót találni nehéz, a tökéletes diétát megtalálni pedig komoly kihívás, ha figyelembe vesszük, hogy az ember súlyproblémáit millió tényező befolyásolhatja. „Az étkezéssel kapcsolatos családi és kulturális szokások, genetikai tényezők, betegségek, hormonális hatások, életmóddal összefüggő tényezők mind túlsúly kialakulásához vezethetnek. Aki pszichológushoz fordul, jellemzően tisztában van azzal, hogy lelki, érzelmi okok állnak az elhízás mögött. Sokszor évek, vagy évtizedek terheit viselik ezek az emberek, és hatalmas lépést jelent már a belátása is annak, hogy nem a kilókkal, hanem a lelkükkel kell foglalkozniuk először” – magyarázza Kovács Szilvia pszichológus, a KreatívPszichológia blog szerzője, aki a fogyókúra kapcsán nemcsak a szervezet, de a psziché jólétére is felhívja a figyelmet.

„A klasszikus – korlátozáson alapuló – diéta a legtöbb ember számára önsanyargatást és lemondást jelent. Kellő elszántsággal és komoly motivációval egy ideig be lehet tartani a szabályokat, de ez folyamatos figyelmet és hősies küzdelmet jelent. Ez a küzdelem időt és energiát von el a mindennapi életünkből, gyengíti a pszichés immunrendszerünket. Bizonyosan van olyan ember, aki 3-6 hónapig kitartóan és egyenletesen tud figyelmet és energiát szentelni a fogyókúrának, de azt hiszem ő a ritka kivétel. A távoli jövőben megjelenő jutalom reménye igen nehezen tartja féken a kézzel fogható és azonnal meg, pontosabban bekapható jutalom iránti vágyat. Ez érthető, hiszen nemcsak a szervezetünknek, de a lelkünknek is szüksége van a változatosságra, ha evésről van szó.

Fotó: Unsplash

Ahány ember, annyiféle csodálatos világ

Elég az online tér tudományos szegmenseit böngészni ahhoz, hogy lássuk, nem létezik univerzális csodadiéta, ami minden embernek elhozza az áhított fogyást – hiszen nemcsak testünk alkata, de lelkünk, személyiségünk felépítése is millióféle. A világháló egyik legnagyobb angol nyelvű orvosi portálja, a webMD megpróbálta a lehetetlent, és szakértők segítségével meghatározott öt olyan személyiségtípust, ami jó eséllyel rengeteg fogyókúrázóra jellemző lehet, a diétára pedig emberi és élvezhető alternatívákat kínál.

  1. típus: a támogatást igénylő fogyókúrázó

Legyen szó párkapcsolati problémákról, autóvásárlásról, munkahelyváltásról vagy gyereknevelésről, vannak, akik baráti vagy szakértői támogatás nélkül nem tudnak elindulni. Ők azok, akik a diéta során bajtársaikból merítik a legtöbb erőt; kitartásuk és motivációjuk meghatványozódik, ha olyan csoportokba, edzésekre járhatnak, ahol nemcsak bíztatást, de kellemes légkört, hasznos tippeket is kapnak. Aki nem talál ilyen közösséget, hozzon létre egyet barátokból, kollégákból, távoli Facebook ismerősökből!

  1. típus: a nassoló fogyókúrázó

Mindegy, hogy az ember lánya babázó édesanya, a határidőkkel versenyző értékesítő vagy csendben alkotó kreatív elme, a nassolók köztünk élnek. Ők azok, akik a nap bármely szakában előszeretettel „ropogtatnak” egy kis csokit, chipset vagy sárgarépát, és már főzés közben jól laknak a kóstolástól. Nem éhségből, hanem megszokásból eszegetnek, és reflexszerűen ahhoz az élelemhez nyúlnak, ami a legkönnyebben elérhető. Egyszerű, de hatásos trükk, ha csupa egészséges nassolnivaló kerül kézközelbe, de a rágógumi, az ásványvíz, és a hosszan tartó ízű cukorkák is hatékonyan el tudják terelni a figyelmet a mogyorókrémről és a cukorban gazdag aprósüteményekről. A tévé vagy a monitor elé tele csomag ropogtatnivalóval megérkezni nem ajánlott, a teljes kontrollvesztés esélye itt a legnagyobb.

  1. típus: a szabadelvű fogyókúrázó

Sokan vannak, akik lelki alkatuknál fogva képtelenek arra, hogy a kalóriát, a szénhidrátot vagy a zsírt számolgassák, és túlságosan rebellisek ahhoz, hogy egy táblázat mondja meg nekik, hogy mit szabad és mit nem. Ők komolyan veszik a családot, a barátokat, a munkát, de semmi kedvet nem éreznek ahhoz, hogy az étkezésre is precízen ügyeljenek. Mivel soha nem fognak lemondani a „bűnös” falatokról, az étkezés öröméről, személyiségük olyan diétát igényel, ami egyszerűen betartható, és bármikor változtatható. Esetükben fontos, hogy étkezéskor soha ne egyék túl magukat, de éhesek se maradjanak.

  1. típus: az édesszájú fogyókúrázó

Az édesszájú diétázónak nehéz dolga van, mert nemcsak ő maga tudja, hogy rajong az édességért, de a környezete is, aki előszeretettel kényezteti. Ők azok, akik egy csokis sütit soha nem cserélnének le babánchipsre, és nehéz lenne olyan csokoládét mutatni nekik, amire fintor lenne a válaszuk. Esetükben egy kíméletes, és tudatosan megtervezett diétára van szükség, ami megvonás helyett tervszerű beosztáson alapul. Például a kedvenc kakaós croissant-ból egyszerre mindig csak egyet vásároljon, annak minden egyes morzsáját mélyen élvezze ki, a pékségig pedig ne autóval, hanem kerékpárral vagy gyalogszerrel menjen. Olcsó finomságok helyett minőségi édességek és friss, zamatos gyümölcsök kerüljenek a bevásárlókosára; a barack, a banán vagy épp az eper íze csillapítja az édesség iránti vágyat.

  1. típus: a multitasking fogyókúrázó

Autóvezetés közben tárgyalni, esti mese közben to-do listát készíteni, főzés közben lelket ápolni: a multitasking bár az egyik legzseniálisabb emberi adottság, nem feltétlenül szerencsés, ha a párhuzamosan végzett cselekvések egyike az evés. Ilyenkor ugyanis az embernek fogalma sincs arról, hogy pontosan mennyi ételt fogyasztott el, a kilók pedig alattomosan felszöknek. Aki nem tud elszámolni az elfogyasztott ételmennyiséggel, első lépésben lassítson le, és igyekezzen figyelmét a táplálkozásra összpontosítani. Akinek az evés mellé nagyon hiányzik az extra cselekvés, munka és tévé helyett válasszon lassúbb elfoglaltságot (magazin, könyv), ezzel ugyanis az étkezés is megfontoltabbá válik.

A multitasking fogyókúrázónak jellemzően a gyorséttermi ételekkel is meg kell vívnia a harcát, és ha lemondani nem is tud róla, ne az autóban és ne is a monitor előtt fogyassza el, figyelemmel falatozzon – meglepő lehet, de sokan ennek a trükknek köszönhetően döbbennek rá arra, hogy nem is szeretik a fastfood ízét.

Mindegy, milyen a személyiségünk, ha fogyókúrára adjuk a fejünket, sanyargató diéta helyett az étkezésünket alakítsuk át, hogy csak a kilóknak inthessünk búcsút, a táplálkozás örömének nem: – Alapjaiban kellene elfelejteni a fogyókúrát, mint fogalmat – hangsúlyozza Kovács Szilvia – és helyébe az életmódváltást állítani a gondolkodásunk központjába, hiszen míg a fogyókúra gyors és drasztikus változást jelent, addig az életmódváltás lassabb és kevesebb lemondást igényel, ráadásul az így elért változások beépülnek a mindennapokba. Az éhezés és lemondás nem hoz tartós eredményt, ha utána visszatérünk régi életmódunkhoz és szokásainkhoz, ellenben önértékelésünk sérülhet, ha gyakran próbálkozunk ilyen „élettani kísérletekkel”. Természetesen az életmódváltás is igényel energiabefektetést, kitartást, akaraterőt, és talán túlzás lenni várni, hogy minden pillanatban örömtelinek érezzük majd a folyamatot, hisz olyan szokásainkon kell változtatni, melyek hosszú évek alatt életünk részeivé váltak. Segíti a folyamatot, ha részcélokat tűzünk ki, ha örülünk a kicsi sikereknek, ha minden nap teszünk valamit a cél érdekében!