Tényleg okosabbak lehetnek a szemüvegesek!

2018. június 02.
Régi sztereotípia, hogy a szemüvegesek okosabbak, de most úgy tűnik, valóban lehet összefüggés a rossz látás és az intelligencia között!
Fotó: Unsplash.com

A régi filmekben kimondottan azért adtak szemüveget egy nőre, hogy így fosszák meg fizikai vonzerejétől, és csúnyácska, de eszes karakterként mutassák be. De valószínűleg a való életben is sok szemüveges hallotta már az okostojás jelzőt és talán sokan vettek fel üveglencsés szemüveget csak azért, hogy okosabbnak tűnjenek. Vicces módon most úgy tűnik, a sztereotípia, miszerint a szemüveges emberek okosabbak, tényleg igaz lehet!

A University of Edinburgh Nature Communicationsben megjelent tanulmánya kognitív és genetikus adatokat vizsgált egy 300 ezer 16 és 102 év közötti embert felölelő adatbázisban. Kiderült, hogy az intelligens emberek esetében 30%-kal nagyobb az esélye, hogy valamilyen látáskárosodásuk van, ami miatt szemüveget kell viselniük.

Ez egyelőre persze még csak statisztikai korreláció, nem valódi oksági kapcsolat. Az viszont tény, hogy a szemüvegeseket okosabbnak látjuk, ezért simán elképzelhető, hogy egyfajta Pygmalion-effektus működik, és péládul a szemüveges gyerekeknek eleve több figyelmet szentelnek a tanárok.