Biztosan észrevetted már, hogy vannak olyan kerti növények, amelyek minden évben a ráhatásod nélkül előbújnak a földből – ezek egyik kategóriája a gyom…, a másik pedig a saját magukat elvető (számunkra) hasznos növények! Az utóbbiról írtam most egy összefoglalót, tippekkel, hogy a lehető legokosabban spórolj időt és pénzt ezekkel a csúcs növényekkel!
A saját magfogás a vegyszermentes kertben egy nagyon támogatott dolog, mert a zöldség alkalmazkodik a környezetéhez és évről-évre ellenállóbb lesz, de némelyik zöldséggel eljátszhatod még azt is, hogy hagyod, hogy beteljesítse a küldetését, hogy felmagozzon és el is vesse magát ugyanott. A felmagzás általában egyébként őrjítő tud lenni, mert épp ehetetlenné válik miatta a zöldséged, de most nézd a jó oldalát és hagyd, hogy innentől a természet irányítsa a folyamatot! Bemutatom az alapszabályokat és azt is, hogy melyik növényedre tehetsz ilyen autopilotot!
Hogyan történik a folyamat?
Az egynyári vagy kétnyári (kétéves) növények tavasz végén, nyár elején “magszárba mennek”, megjelennek rajtuk a virágok, amelyek azután elszáradnak, és őszre maggal töltött fejeket hagynak a növényen. És most jössz Te, vagyis nem, nem jössz, merthogy ne csinálj semmit! A magok lehullanak a talajra, nagy részük elrothad, vagy táplálékká válnak, de a szerencsésebbek és erősebbek túlélik a telet és sokkal korábban megjelennek, mint hogyha te vetetted volna el magról. Ki is jelölhetsz – akár csak fejben – egy-egy területet ezeknek a növényeknek: a kapor sokaknál terem így, de miért ne lehetne még egy kamilla-sarok a kertedben? Vagy egy rész csak sarkatyúkával a gyümölcsös szélén? Vagy egy háborítatlan ágyás salátákkal, répákkal, retkekkel? Sokkal kevesebbet kell majd palántáznod és vetned évközben, ráadásul a ritkábban látogatott balatoni telkekre is jó megoldás lehet!
NÉHÁNY ALAPSZABÁLY:
-
Csak azt a növényt hagyd felmagzani, amelyik láthatóan a legerősebb és fajtaazonosság jellemzi, vagyis valóban hordozza a fajtája jegyeit.
-
Csak szabad beporzású magokat válaszd, ne legyen egyik sem hibrid (kerüld az F1 jelzést)
TIPPEK az önmagukat újravető zöldségekhez:
Hogyha máshol termesztenéd, mint ahol nőtt.
Virágzás után óvatosan vágd le a magokkal teli fejet, és morzsold szét vagy rázd ki a fejet ott, ahová szeretnéd vetni. Taposd bele vagy nyomogasd bele egy kicsit a magokat a földbe. Amint előbújik a növény, úgy bánj vele, mint egy sima vetésnél, egyelheted, vagy ha megjelentek az első valódi levelei, akkor át is ültetheted.
Meg kell különböztetned a gyomoktól.
Idővel biztosan felismered majd a növényeidet már kiskorukban is, de addig is megteheted azt, hogy egy egyenes sorban is elveted ugyanazokat a magokat, így könnyű lesz összehasonlítani a kibújó csírákat.
A kétnyári zöldségek ügye.
Kifejezetten zavaró lehet, hogyha kevés a helyed vagy vetésforgó miatt inkább mást ültetnél az ágyásba, erre még ott magzik néhány kétéves növényed… Mert a kétéves növények, mint a sárgarépa, a pasztinák és a petrezselyem, az első évben gyökereket és leveleket fejlesztenek, de ha háborítatlanul otthagyod, akkor a második évben hozzák a virágot és a magokat. Egy kis kertben jó megoldás lehet, hogyha kijelölsz egy külön ágyást vagy legalább egy külön sort csak ezeknek a növényeknek, így télen is egyszerre lefedheted fóliával a nagy fagyok idejére. Mivel nagyon korán felmagzanak majd, ezeknek a korai polleneknek nagyon fognak örülni a beporzó rovarok!
Amikor már inkább gyom lesz belőle.
Nagyon sok fűszernövény vagy virág, mint a borágó, citromfű, metélőhagyma és sok más, olyan tempóban veti újra a magjait, hogy könnyen gyommá válik. De legyél kegyetlen, és ha túltolta, akkor húzd ki és figyelj arra, hogy a virágzás után, még mielőtt magot termelne, vágd le a fejeket, hogy ne szórja tovább a magjait.
Hogyha beteg volt a növény.
Továbbszaporításra csak a legjobb példányok érdemesek! Ha volt gondod betegségekkel, pl. paradicsomvésszel, burgonyavésszel, azonnal tüntesd el az előbukkanó hajtásokat, hogy megállítsd a betegség terjedését.
Most pedig jöjjenek a legjobb önmagukat elvető konyhakerti növények!
(egyelőre nem próbáltam még mindet ezzel a módszerrel, de a nagy részéről biztosan tudom, hogy működik)
ZÖLDSÉGEK: sárgarépa, paszternák, petrezselyem, retek, mustárfélék (pl. mizuna), saláták, új-zélandi spenót, tarlórépa.
FŰSZERNÖVÉNYEK: bazsalikom, borágó, borsikafű (csombor), kamilla, kapor, koriander, metélőhagyma, metélőfokhagyma, metélőpetrezselyem, oregano.
VIRÁGOK: kamilla, körömvirág, kerti pillangóvirág, sarkantyúka, kerti verbéna.
Szóval szórd el a magokat, dőlj hátra, és innentől én már csak egy kávét kérek…
Magfogásról készül majd videó szeptemberben!