Top 12 kifogás, amiért te sem termesztesz zöldséget

2018. június 07.
Konyhakertészként sok elismerő gondolatot hallok a barátaimtól, hogy “nahát, ez is saját termés?! milyen jó nektek!” És azután jön a DE: de nekem erre nem lenne időm, nálam a kaktusz sem él meg, csak egy teraszom van, áh ilyen földben/árnyékban/szélben nem terem meg semmi és így tovább… Összeszedtük a konyhakertészekkel a kedvenceinket és jöjjenek a válaszok is!

1. “FÁJ A DEREKAM A SOK HAJLONGÁSTÓL”

Legyen magaságyásod, ültess cserépbe, ültess szalmabálába – tele vagy lehetőségekkel délceg konyhakertész!

2. “NÁLAM A KAKTUSZ SEM ÉL MEG”

A zöldségektől sokkal több visszajelzést kapsz, mint egy kaktusztól! Ha a kis mag korától látod nőni a zöldséged, akkor nagy eséllyel sokkal inkább leköt majd és jobban fog érdekelni a sorsa, mint egy szúrós kis pozsgásé.

3. “AZT A KEVÉS ZÖLDSÉGET MINEK?! MEGVESZEM INKÁBB A BOLTBAN”

Egyrészt, sokkal több zöldséget kell enni!!! Naponta legalább 3 adag zöldség és 2 adag gyümölcs az irányadó (1 adag = 120 gr). Másrészt a bolti zöldség sem tápanyagában, sem ízvilágában nem éri el a frissen szedett saját termését.

4. “OLCSÓBB MEGVENNI A PIACON”

Attól függ. Ha az akármilyen vegyszeres ízetlen zöldségekkel hasonlítjuk össze, akkor persze igen. A bio zöldség áraival viszont már vetekszik az otthoni termesztés. De ezen a területen rengeteget lehet spórolni is: ha bio magot veszel és saját magot fogsz belőle, akkor jövőre abból a fajtából már a vetőmagra sem kell költened. Ha saját komposztot készítesz, akkor értékes termőtalajt nyersz. A műanyag cserepek újrahasznosíthatók, de újságpapírban is lehet palántázni…

5. “TÚRJA A FÖLDET A DISZNÓ!”

Nos, igen, a zöldségtermesztők imidzse lehetne kicsit jobb is… Valahogy mindenki azt képzeli, hogy egész nap görbe háttal és piszkos körmökkel aszalódunk a napon, pedig ezt tényleg mindenki úgy csinálja, ahogy jólesik. Teljesen mindegy, mivel foglalkozol napközben, TE magad lehetsz a konyhakertész! És mivel ez egyre növekvő trend, mégcsak nem is ciki saját terméssel foglalkozni…

6. “SOK VÍZ KELL HOZZÁ”

Vízmegtakarításhoz rengeteg nagyon jó trükk van, erről is írtam bejegyzést. Amúgy meg kicsit vicces, hogy sokszor pont azoktól halljuk ezt a mondatot, akiknek ott az úszómedence, állandó gyeplocsolás, félórás zuhanyzások…

7. “CSAK EGY TERASZOM VAN”

És milyen jó, hogy van! Lehet cserepekbe ültetni!

8. “TÚL ÁRNYÉKOS/NAPOS A TELEK”

Ültess olyat, ami bírja! Ha túl szeles, vagy égetően forró, akkor árnyékolásra szükség lehet, de annak valószínűleg te magad is jobban örülsz majd, nemcsak a növények.

9. “KÉSŐ VAN MÁR ELKEZDENI, MAJD JÖVŐRE”

Sosem késő… Ültetni mindig lehet valamit! Keress rá a kertnaptárakra és láss neki!

10. “EBBEN A FÖLDBEN NEM TEREM MEG SEMMI”

Minden földet lehet javítani. Ha túl agyagos, akkor homokkal és komposzttal, ha túl homokos, akkor vályogos komposzttal. Mindig segít a zöldtrágyázás, talajtakarás, vetésforgó. És amíg igazán termékennyé és művelhetővé válik a talaj, addig is lehet ültetni zöldséget szalmabálába és cserepekbe.

11. “SOK A KÁRTEVŐ. NEM AKAROK AZON IZGULNI, HOGY MIT HOGY ÓVJAK MEG VEGYSZER NÉLKÜL”

A bio módszereknek még ebben a szétvegyszerezett világban is rendkívül hatásosak! A vírusok ellen válassz rezisztens magokat/palántákat, a többi kártevő ellen pedig nagyjából ugyanúgy tudsz valamilyen készítményt szerezni, mintha vegyszert vennél – csak itt megkíméled magad és a környezeted.

Nem akarsz izgulni? A kártevők világát is ki lehet ismerni egy idő múlva. Tudod majd, hogy mikor tedd ki a ragacsos lapokat, tudod, hogy a te kertedben inkább a csiga támad vagy a levéltetű. Legyél tagja néhány zöldségtermesztő csoportnak a Facebookon és dobd be oda a kérdéseidet, nem vagy egyedül! (Kezdd mondjuk a Konyhakertészek csoporttal…)

12. “NEKEM ERRE NINCS IDŐM”

A leggyakrabban hallott frázis. Van az a munkamennyiség, ami mellett nem fér el semmi más, de általában nem erről van szó… Egy konyhakert sokkal kevesebb időt vesz el, mint amennyit elsőre feltételeznél róla. Én általában naponta 10 percet töltök el a kertben, és lecsípem a paradicsom kacsokat, a futókat megigazítom, hogy jó helyre tekeredjenek, locsolok, szüretelek, kihúzok két gyomot és végeztem is. Aztán kéthetente hétvégén jöhet még egy-egy nagyobb projekt (kiültetés, másodvetés, kártevő elleni védekezés, támaszték építés), amikor úgyis mindenki lent van a kertben, így ez egy családi időtöltéssé válik.

Persze ez attól is függ, hogy mekkora területen gazdálkodsz, de ne vidd túlzásba a mennyiséget, ültess csak annyit, amit tényleg meg is esztek. Nem kell nagy táblákban, hátsó kertben gondolkodnod, először elég csak néhány zöldség a ház körüli részen, a konyhához közel.

Ha a kifogásokból elég volt, jöjjenek az érvek, hogy miért is foglalkozz zöldségekkel: 10 jó ok a zöldségtermesztésre.
Húzd fel a kertészkesztyűt!

Blog: konyhakertesz.com
Facebook: www.facebook.com/konyhakertesz