Hét lépéssel a mellrák előtt

2018. július 05.
A mellrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, kialakulásának kockázata azonban néhány megelőző óvintézkedéssel jelentősen csökkenthető. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Nemcsak világ, de hazai viszonylatban is az emlőrák a nőknél diagnosztizált leggyakoribb daganatos megbetegedések egyike, aminek kialakulása a genetika mellett legnagyobb százalékban az életmód és a civilizációs ártalmak számlájára írható. Bár évről-évre sok ezer nőnél állapítják meg a rákot, és a statisztika még mindig sokkoló, jó hír, hogy a tudományos kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudunk a betegségről és a prevencióról.

Hét lépés, ami jelentősen csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát

Tartsd az egészséges testsúlyt! – Sokan, sokszor leírták már, hogy az ideális testsúly nemcsak az esztétika miatt fontos, de életet is ment. A túlsúly a rák megannyi típusának megjelenéséért felelős.

Táplálkozz változatosan! – A változatos étrend a megelőzés egyik kulcsa. A megfelelő étrend kialakítása nem ördöngös feladat, csak néhány bizonyítottan káros (pl. finomított kristálycukor, tartósítószerek) elemet kell végleg elhagyni, és odafigyelni arra, hogy a napi étrendükben mindig legyen rost, gabona, nyers gyümölcs és zöldség, rendszeresen fogyasszunk halat, és ne vigyük túlzásba a húsfogyasztást. Ha tehetjük, étkezzünk mértékkel, naponta többször, ugyanabban az időben!

Mozogj! Légy fizikális aktív! – Kutatások igazolják, a rendszeres testedzés a daganatos megbetegedés egyik leghatékonyabb prevenciós fegyvere, elég naponta harminc percet mozogni ahhoz, hogy a rák kialakulásának esélyét csökkentsük. Ha tehetjük, a testmozgás mellett sajátítsunk el és rendszeresítsünk olyan relaxációs gyakorlatokat (meditáció, jóga, agykontroll), amik segítenek elengedni a stresszt és a szorongást.

Mérsékeld az alkoholfogyasztást! – Nem kell teljesen lemondani az alkoholról, aki azonban rendszeresen iszik szeszesitalt, fontos, hogy mértékkel tegye azt, a napi egy decilitert meghaladni nem ajánlott. Az alkohol mellett a különféle serkentőszerek (pl. energiaital, kávé) mértéktelen fogyasztása is rontja az esélyeinket.

Ne dohányozz! – Nemcsak a szív-és érrendszeri megbetegedések, de a rák legalább tizenöt típusának kialakulásának kockázatát megnöveli a cigaretta.

Végezz önvizsgálatot! – Mindegy, hogy a családban van-e érintett vagy sem, húsz év felett minden hónapban, a menstruáció utáni héten ajánlott átvizsgálni a mellet. Az egyszerű, tapintással elvégezhető ellenőrzés életmentő lehet, minél korábbi stádiumban észlelik a bajt, annak jobbak az esélyek a teljes gyógyulásra, a drasztikus beavatkozások elkerülésére.

Járj szűrővizsgálatra! – Az egészséges ételvitel és az önvizsgálat mellett elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat: az éves nőgyógyászati kontrollon kérjük orvosunktól a mellvizsgálatot, változókor után rendszeresen járjunk mammográfiai vizsgálatra, harminc éves kortól pedig vállaljuk az ultrahangvizsgálatot.

Az AVON és a Marie Claire közös pályázatát ITT találod!