Az otthon illata – környezettudatos magyar gyertyák

2018. július 20.
A PandArte bloggere ezúttal egy igazi kreatív személyiséget mutat be nektek: Csapó Ildit, a GreenWay Design bloggerét.

Csapó Ildi igazi kreatív személyiség, aki imádja a lakberendezési és dekorációs munkáit. Évek óta vezeti GreenWay Design blogját, ahol ezekből jó párat be is mutat, de két éve már környezettudatos gyertyákat is készít, isteni illatokkal. Céljai között az is szerepel, hogy átformálja hazánk gyertyagyújtási szokásait.

Ildit személyesen nemrég ismertem meg a Yoga Connection Budapest fesztiválon, ahol ő a gyertyáival, én pedig a Jógakalanddal voltunk ott, mint kiállítók. Mindketten elismerően csodáltuk meg egymás standját. Mondjuk az ő asztala előtt nem lehetett úgy elmenni, hogy ne néztél volna rá, mert nagyon finom illat lengte körül. Az eukaliptusz keveredett egy kis narancsos és virágos illattal, de tényleg nagyon lágyan és megragadóan! Végig is szagolgattam az összes gyertyáját, ami azért nagy szám, mert nekem nagyon érzékeny a szaglásom, kevés az az illat, ami nem idegesít, és el tudom magam körül viselni, egyszerűen nem szeretem az erős aromákat, parfümöm sincs éppen ezért.

Szóval nagyon tetszettek a kézzel készült gyertyái, amikről nagy lelkesedéssel mesélt nekem. Azóta egyébként már minden illatból van egy itthon nálunk és imádom őket. Ildi elárulta, hogy a Greenway Design egy 2015-ben indult blog, ahol elsőként hazai tervezők lakberendezési és dekorációs tárgyait igyekezett bemutatni, illetve saját DIY ötletek elkészítési folyamatát fotózta le és írta le az érdeklődőknek.

„Az elmúlt években persze sokat változott a blog és vele együtt én is, hiszen ma már lakberendezési és dekorációs munkákat is vállalok, illetve hatalmas lelkesedéssel a Greenway gyertyákat is készítem. A Greenway egy hatalmas motivációs húzóerő az életemben, amit mindig is kerestem. A blog írása közben felfigyeltem amerikai és ausztrál készítők csodaszép szójagyertyáira és azonnal megtetszettek, főleg amiatt, hogy teljes mértékben környezetbarát termékről van szó, 100%-ban növényi összetevőkből. Ahogy az lenni szokott, kerestem hazánkban is hasonló, kézzel készült gyertyákat és nem találtam, így aztán kiöntöttem 2016-ban a legelső szójagyertyát.”

Miért olyan különleges a szójaviasz?

A szójaviasz már önmagában egy lenyűgöző anyag. Tiszta, finom illata és olajos textúrája mindig magával ragad. A hagyományos gyertyák rendszerint paraffinból készülnek, ami egy kőolaj származék, rendkívül szennyező és mérgező anyag. A hagyományos, paraffin alapú gyertyák égetése során sajnos a levegőbe vegyszerek, toxikus anyagok kerülnek, melyeket mi magunk, a gyerekeink és a kisállatok is belélegeznek. Akinek fontos a vegyszermentes otthon, annak mindenképpen a szójagyertya a legmegfelelőbb választás.

Milyen illatokkal dolgozol?

A legelső Greenway illat megalkotása után azt éreztem, hogy rabul ejtettek az illóolajok. Azóta mániákusan keresem a lehetséges kombinációkat és rengeteg illatkeveréket tesztelek. Jelenleg valamennyi gyertya tiszta illóolajokkal készül, melyek égetve lágy, természetes illatokat juttatnak a levegőbe. A Greenway palettán megtalálhatóak a fás, füves, a citrusos és a virágillatok is, de szezontól függően mindig előrukkolok valami újdonsággal is.

Milyen anyagokba öntöd a gyertyákat?

A csomagolást tekintve igyekszem előtérbe helyezni a környezettudatosságot, illetve fotókon keresztül ösztönzöm a vásárlókat a tégelyek újrahasznosítására is. Semmiképp sem szeretnék olyan terméket előállítani, melynek rövid vagy hosszútávon bármilyen környezetromboló hatása lehet. A gyertyákat üvegekbe, illetve magyar fazekas által készített cserép kaspókba öntöm, melyekbe virágot lehet ültetni miután leég a gyertya.

Hol és mikor dolgozol, amikor gyertyákat készítesz?

A gyertyákat otthoni kis műhelyemben öntöm és csomagolom esténként, valamint hétvégén. Tulajdonképpen az összes szabadidőmet az elképzeléseim megvalósítására fordítom és igyekszem mindig a maximumot nyújtani.

Itthon milyen a gyertya kultúra?

Egyelőre azt tapasztalom, hogy az embereknek nincsen idejük megállni, kevés a minőségi idő, amit magunkkal és családunkkal tölthetünk. Ennek megfelelően gyertyát is ritkán gyújtunk vagy ha meggyújtjuk, magára hagyjuk és nem időzünk mellette. Látom viszont, hogy erősen alakulóban van az a nézet, hogy igenis szentelnünk kell magunkra „énidőt”, különben nincs honnan adni, ha mi magunk nem töltődünk fel. Ez sajnos rám is igaz, rengeteget dolgozom, de a látásmódomat teljes mértékben átértelmezte a gyertyaöntés.

Mi a célod a márkáddal?

Szeretném a gyertyagyújtás kultúráját átformálni Magyarországon és megmutatni, hogy a környezetbarát termékeknek minden otthonban ott van a helyük. Lakberendezőként a „Tudatos dekor – Tudatos tér” szemléletét vallom és munkáimmal az átgondolt, újragondolt, meggondolt berendezést hirdetem.

Hol találhatók meg a gyertyáid vagy hol lehet személyesen legközelebb megszagizni őket?:)

A Greenway gyertyák megtalálhatóak a webshopban, a Budai Virágműhely, a Mono Art, a Köszi!, a Cotton Ball Light Budapest, a StilShop és a Prezent polcain, ahol nyitva tartási időben bárki mehet szaglászni … és persze alig várom, hogy ősszel találkozzunk újra a vásárokon is!

PandArte