Így figyelj az anyajegyeidre idén nyáron

2018. július 29.
Szerencsére már egyre többen figyelnek a megfelelő fényvédelemre, de fontos, hogy anyajegyeink ellenőrzésében is ilyen lelkiismeretesek legyünk. Elmondjuk, mikre érdemes odafigyelni!

A bőrrák már az ötödik leggyakoribb rákbetegség-típus az Egyesült Királyság területén, a káros UV-sugarak pedig egyre kevésbé kedveznek ennek a helyezésnek. A nyári forróságban muszáj odafigyelnünk bőrünkre, és bár szerencsére a naptej fontosságáról már sok szó esett, az is elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőrizzük anyajegyeinket.

Fotó: Unsplash.com

Az egyszerű ABCDE-módszerrel nem is olyan bonyolult megjegyezni, mire érdemes odafigyelni:

Asymmetry (Asszimetria)

Normálisan, ha megpróbálod képzeletben elfelezni az anyajegyedet, a formának szimmetrikusnak kell lennie. Ha az anyajegy formátlan, asszimetrikus, az gondot jelenthet.

Borders (Határok)

Figyeljünk az elmosódott, pontatlan, zavaros határokra!

Colour (Szín)

Intő jel lehet továbbá a megváltozott szín is, különösen ha az anyajegy feketére vagy kékes árnyalatra változik.

Diameter (Átmérő)

A melanóma általában 5-6 mm átmérőjű, nagyjából akkora, mint egy borsószem. Figyeljünk oda, hogy megváltozott-e valamelyik anyajegyünk mérete.

Evolving (Változás)

Alapvetően minden változásra érdemes odafigyelni, ezért fontos, hogy ismerjük anyajegyeinket. A viszketés, vérzés, illetve a textúra változása a már meglévő anyajegyeknél vagy az új anyajegyek megjelenése mindig alaposabb vizsgálatot érdemel.