Valóban vonzóbbak a szakállas férfiak? Itt a tudományos magyarázat rá!

2018. augusztus 05.
Az elmúlt években szinte minden hollywoodi sztár szakállt növesztett és az utcákon is hemzsegnek a hipszterszakállas férfiak. De vajon tényleg ennyire vonzó a dús arcszőrzet?
Fotó: Unsplash.com

Felvetődhet a kérdés: miért növesztenek a férfiak szakállat? Vajon a szakáll pozitív hatással van a férfiak szerelmi életére? Sokkal vonzóbbá válnak a nők szemében ezáltal? Vagy ez is csak egy múló hóbort, és igazából semmilyen jelentősége nincsen?

Ha téged is foglalkoztat ez a kérdés, nem kell tovább tűnődnöd, ugyanis az ausztrál Queensland Egyetem kutatói megadják rá a választ.  Több mint 8,520 nő közreműködésével készítették el tanulmányukat. A kísérleti személyeket három csoportba osztották, és minden csoportnak 3 képet mutattak ugyanarról a férfiről arcszőrzet nélkül, borostával és szakállal.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a kísérletben részt vevő nők mennyire találják vonzónak a szakállal rendelkező férfiakat szexuális értelemben, rövid-, illetve hosszú távú kapcsolatok esetében. Íme a válasz:

Szexuális vonzerő

Meglepő módon a lista utolsó helyezettjei a szakállas férfiak lettek. Első helyen a babaarcú férfiak végeztek, őket követték a borostával rendelkezők.

Rövid távú kapcsolatok

Nos, az alkalmi kalandok esetében sem végeztek dobogós helyen. A borostás férfiakat tartották a legszórakoztatóbbnak, míg az arcszőrzettel nem rendelkező férfiak második helyen álltak.

Na, de ez az a pont, ahonnan izgalmassá válik a történet. Ugyanis, míg a szakállas férfiakat nem tartották a legvonzóbbaknak, a tanulmányban részt vett nők szerint mégis ők azok a férfiak, akik a legkeresettebbek, ha hosszú távú kapcsolatról van szó. Miért?

Barnaby Dixson, a Queenslandi Egyetem Emberi Viselkedéstudományi Intézet kutatója és a tanulmány szerzője szerint, a nők a szakállas férfiakat sokkal férfiasabbnak tekintik, bölcsebbnek, őszintébbnek, nagylelkűbbnek és szorgalmasabbnak. Többek között ezek azok a tulajdonságok, amelyeket többnyire a jövendőbeli férjünkben is keresünk.

Szerző: Mándoki Bernadett (gyakornok)