A 606-os szoba titka

2018. augusztus 12.
Eredeti berendezésével őrzi az ötvenes évek hangulatát – és egy nagy építész-formatervező emlékét – egy dán szállodai lakosztály.

Két klasszikus dizájnbútort mutatunk be alaposan a Marie Claire szeptemberi számában. Az egyik a Republic of Fritz Hansen dán dizájnbrand büszkesége, az Egg™, közismertebb nevén a tojásfotel.

A tojásfotel, az Egg™ létrehozásának 60. évfordulójára készült változata, fotó: Egon Gade, fritzhansen.com

 

Arne Jacobsen tervezte, és azért foglalkozunk vele, mert épp 60 évvel ezelőtt alkották meg belőle az első darabot. Jacobsen építész és formatervező volt, a kilencszázötvenes években nagy fába vágta a fejszéjét: egy hatalmas szálloda létrehozásával bízták meg.

A 606-os lakosztály részlete 1958-ból, fotó: Jørgen Strüwing, fritzhansen.com

 

A koppenhágai SAS Royal Hotel felhőkarcolóját és berendezését tervezhette meg, és elég jól sikerült, ha arra gondolunk, hogy a szálloda a mai napig áll, és már más néven ugyan, de most is fogadja a vendégeket.

Tojásfotelek az elmúlt évekből, változatos huzatokkal, fotó: Egon Gade, fritzhansen.com

 

Ide készült a tojásfotel, illetve még számos más bútor is, amelyek közül néhány ugyancsak nagy karriert futott be, a mai napi keresett például a hattyú fotel (Swan) vagy a csepp (Drop) szék.

1958, birtokba vették a 606-ost, fotó: Jørgen Strüwing, fritzhansen.com

 

Amikor néhány évtizeddel később a hotel teljes felújításon esett át, úgy döntöttek, hogy egy szobát érintetlenül meghagynak a tervező tiszteletére – aki tulajdonképpen a világ első dizájszállodáját teremtette meg.

Kim Ahm felvétele a 606-os lakosztélyról eredeti berendezésével, fritzhansen.com

 

A ma is látogatható Arne Jacobsen Suite vagy más néven a szálloda 606-os lakosztályában tojás- és hattyúfotel, csepp szék is van, mindegyik érdekes, kékeszöld tónusú huzattal, és az egész berendezés az ötvenes évek jellegzetes, ma ismét népszerű stílusát őrzi.