A 606-os szoba titka

2018. augusztus 12. |

Eredeti berendezésével őrzi az ötvenes évek hangulatát – és egy nagy építész-formatervező emlékét – egy dán szállodai lakosztály.

Két klasszikus dizájnbútort mutatunk be alaposan a Marie Claire szeptemberi számában. Az egyik a Republic of Fritz Hansen dán dizájnbrand büszkesége, az Egg™, közismertebb nevén a tojásfotel.

A tojásfotel, az Egg™ létrehozásának 60. évfordulójára készült változata, fotó: Egon Gade, fritzhansen.com

 

Arne Jacobsen tervezte, és azért foglalkozunk vele, mert épp 60 évvel ezelőtt alkották meg belőle az első darabot. Jacobsen építész és formatervező volt, a kilencszázötvenes években nagy fába vágta a fejszéjét: egy hatalmas szálloda létrehozásával bízták meg.

A 606-os lakosztály részlete 1958-ból, fotó: Jørgen Strüwing, fritzhansen.com

 

A koppenhágai SAS Royal Hotel felhőkarcolóját és berendezését tervezhette meg, és elég jól sikerült, ha arra gondolunk, hogy a szálloda a mai napig áll, és már más néven ugyan, de most is fogadja a vendégeket.

Tojásfotelek az elmúlt évekből, változatos huzatokkal, fotó: Egon Gade, fritzhansen.com

 

Ide készült a tojásfotel, illetve még számos más bútor is, amelyek közül néhány ugyancsak nagy karriert futott be, a mai napi keresett például a hattyú fotel (Swan) vagy a csepp (Drop) szék.

1958, birtokba vették a 606-ost, fotó: Jørgen Strüwing, fritzhansen.com

 

Amikor néhány évtizeddel később a hotel teljes felújításon esett át, úgy döntöttek, hogy egy szobát érintetlenül meghagynak a tervező tiszteletére – aki tulajdonképpen a világ első dizájszállodáját teremtette meg.

Kim Ahm felvétele a 606-os lakosztélyról eredeti berendezésével, fritzhansen.com

 

A ma is látogatható Arne Jacobsen Suite vagy más néven a szálloda 606-os lakosztályában tojás- és hattyúfotel, csepp szék is van, mindegyik érdekes, kékeszöld tónusú huzattal, és az egész berendezés az ötvenes évek jellegzetes, ma ismét népszerű stílusát őrzi.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Készítsd el magadnak kedvenc táskádat DIY

Készítsd el magadnak kedvenc táskádat