Egyedi fotel lett az autista fiatal rajzából

2017. október 29.
Autizmussal élő fiatalok grafikáiból inspirálódva készültek egyedi ékszerek, bútorok és designtárgyak jótékony célra.

Mi köze van egymáshoz a művészetnek és az autizmussal élő fiatalok zárt világának? Az Autistic Art Alapítvány évente jótékonysági aukciókon bizonyítja, hogy elég sok: a közös munkából igazán különleges dolgok születnek.

Többek között egyedi ékszerek, bútorok, kiegészítők, kerámiák és designtárgyak készültek olyan designerek, művészek és ékszertervezők közreműködésével mint a Hannabi, Abaffy Klára vagy Anh Tuan. A kezdeményezésben résztvevő művészek az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autista fiatalok grafikáiból inspirálódtak: egy-egy autista fiatal munkáját kiválasztva hoztak létre egyedi tárgyakat jótékony célra.

Rajzból ékszer és fotel lesz

A művészek olyan tárgyakat alkottak, amelyeken a saját stílusuk mellett a választott autista alkotó stílusa, motívumvilága is visszaköszön.

Huber Kinga ékszertervező-művész választása Réti Kristóf munkáira esett, a rajzok alapján két nyakláncot készített. Huber Kinga elmondta, hogy Kristóf balatoni vitorlásokat ábrázoló rajzainak élénk színei, merész színtársításai fogták meg. A munka során pedig lélekben visszatérhetett a saját gyerekkori, balatoni élményeihez is. Az ékszerek felszínén visszaköszönnek Kristóf ceruzavonásai is, az eredmény pedig az uszadékfa felületére hasonlító kopottas, erezett textúra lett.

Autizmus és művészet

„Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art Alapítvány immár 10 éve” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

Az otthonokban több mint 200 fiatalt látnak el, akik önálló életvitelre nem képesek. A lakóotthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is.

„Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. Büszkék vagyunk a különleges művészeti foglalkozásainkra, amelyek terápiaként és egyedi forrásteremtésként is működnek” – tette hozzá Bella Viktória.

Kinyílik a világ

A jelenleg 6 autista lakóotthonban elérhető foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában.

Az itt születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein. Az Autistic Art az elmúlt 10 évben a nem anyagi támogatáson túl több mint 150 millió forinttal járult hozzá a civil fenntartású lakóotthonok fennmaradásához és működéséhez.