Egy napom… Koppenhágában

2018. május 10.
Rovatunkban külföldön élő magyarok szemén keresztül mutatjuk be a legmenőbb nagyvárosok ismeretlen arcát és a felfedezésre váró eldugott helyeket. Ezúttal Koppenhágát járjuk körbe Szűcs Dóri kalauzolásával.

Dániában 2 évszak van. Egy hosszú, sötét tél és egy rövid gyönyörű meleg nyár. Minden évben télen elhatározom, hogy ennyi volt, ez túl hideg, túl sötét, túl rideg, nekem, aztán jön a tavasz és a nyár és újra beleszeretek Koppenhágába. Ahogy ez első napsugár megjelenik április  környéken, az egész város megtelik élettel. Előkerül a napszemüveg, az út szélen parkoló biciklik, a hordozható six-pack-ek és barbecue szettek.

Én mindennap 9 körül kezdem a napomat. Nem sietem el a reggelt, mint ahogy legtöbben körülöttem. Már megszoktam, nem idegeskedek ha késik a vonat, és ha reggel kicsit tovább akarok aludni, akkor megteszem. A vonatom 14 perc alatt visz be a belvárosba, ahol minden reggel végigsétálok Koppenhága híres sétálóutcáin, Strøget-en. A napomat a kedvenc kávézómban kezdem, ahol vagy helyben vagy elvitelre kérem a kávémat. Már rendelnem sem kell, mert ismernek, pontosan tudjak, hogy mit fogok kérni.

A munkám flexibilis. Általában 9-10 között érkezem, és 5-6 között végzek. Az időmet magam osztom be, ha korábban eljövök, akkor lehet, hogy később este még dolgozok egy kicsit, vagy hétvégén behozom a lemaradást. A munkámat a minőség alapján értékelik, és nem az alapján, hogy hol végzem el. Sokat dolgozom például kávézókból, ha úgy érzem, környezetváltozásra van szükségem.

Jelenleg egy startup incubator-nál dolgozom, ahol healthtech startupokkal dolgozom együtt a digitális stratégiájukon. Mobilapplikációkat és más digitális termékeket hozunk létre a céllal, hogy segítsük a krónikus bőrbetegségekkel élők életét.

Dániába tanulni jöttem. Mindenképpen külföldön akartam végezni a mesterképzésemet, hogy angolul tanulhassak, és miután felvettek a Copenhagen Business School mesterképzésre, a (most már) férjemmel együtt költöztünk ki Koppenhágába. Én itt nem vagyok egyedül, 2 nővérem is Koppenhágában el, így megvan a család, – persze szüleim és családom többi része hiányzik mindennap.

A dánokra azt mondják, hogy alapvetően zárkózott emberek. Ezt én a városban nem igazán érzem, a legtöbben igazán nyitottak a külföldiekre, és barátságosan reagálnak, ha megszólítod őket.

A dánoknál nagy kultúrája van a designnak és építészetnek, és azt lehet érezni legtöbbek öltözködésén is. A dán öltözködésre jellemző a minimalizmus, a street-style és igen, a tetőtől talpig feketébe, fehérbe, vagy nagyon naturális színekbe öltözés is általános. Az biztos, hogy több nőt lehet itt sportcipőben (de márkásban) látni mint magassarkúban.

Az említett színek nem csak az öltözködésben, de az otthonokban is megfigyelhetőek. Mivel az év legnagyobb részben hideg van, sok minden az otthonokban történik. Éppen ezért sokkal nagyobb erőfeszítést tesznek az otthon megalkotására, dekorálására.

Köztudott, hogy Koppenhágában mindenki biciklivel jár. És igen, 62%-a az embereknek biciklivel közlekedik nap mint nap, van, aki akár több mint 20 km-t teker munkába reggelente. (Még akár öltönyben is!)

A belváros elég kicsi, így a bicikli tényleg a legjobb és legkönnyebb módja annak, hogy eljuss egyik helyről a másikra. Ezt nagyon megkönnyeíti az is, hogy a bicikliutak mindenhol rendesen ki vannak építve és az autósok is odafigyelnek ránk.

Ha igazi Koppenhága élményt szeretnél, mindenképp bérelj egy biciklit és úgy fedezed fel a várost, a parkokat vagy akár a közeli tengerpartokat is!

Kedvencek:

Gasztronómia: Én nem vagyok elragadtatva a dán konyhától, de most nagy trendnek számítanak az úgynevezett Nu Nordic éttermek, ahol 3-6 fogásos vacsorákkal, előre összeállított menükkel várják a gasztronómia szerelmeseit. Ajánlani tudom többek között a Høstnevű helyet, ami garantáltan különleges gasztroélményt tartogat.
Ha egy gyorsabb kóstolóra vágynánk a nordic konyhán belül, akkor a Torvehallerneideális megoldás: ez kvázi egy modernebb verziója az otthoni Vásárcsarnoknak. Nyáron a street food a nagy kedvenc persze itt is, jó időben alig lehet helyet találni  a Papirøen-en vagy a Meat Packing District street foodstandjainál.

Szórakozás: Leginkább a bárok es pubok a jellemzőek, ahol éjfél után kialakítanak egy táncteret, zenével. A Meatpackingegy nagyon felkapott szórakozóhely a fiatalok számára éjjel es nappal is: itt több étterem, bár, pub es táncolós hely van egymás mellett. A sör teljes mértékben nemzeti italnak mondható. A dánok nagyon büszkék a saját Calsbergsörükre, de emellett rengeteg kézműves sörözőt lehet találni a városban, mint a Mikellersörözők, vagy a Tap House.

Vásárlás: A nagy sétálóutcán megtalálod a legnagyobb nagy dán markák üzleteit. (persze a szokásos marketek mellett) ilyen például a Ganni, a Wood Woodvagy a Henrik Vibskov. Alapvetően a dánok nagyon szeretik, és értenek a divathoz, designhoz. A művészet úgy általában elég fontos része a napi életnek. Rengeteg kis galériát találhatsz a régi kis utcákba, de a használt ruha boltok is nagyon elterjedtek. Minden vasárnap a város több pontján találsz bolhapiacot, ahol nem csak öreg kincseket találsz, de fiatalok is kiviszik a használt ruháikat, dolgaikat. (Pl. A Stefansgade Loppemarket)

Látnivalók: Koppenhága minden kis “kerülete” egy külön egyéniség: az Artisty Vesterbro a hipszter, a Norrebro – a  családok ideális negyede, a Christiania pedig „a hírhedt”.  A belváros leghíresebb látnivalója talán a Tivoli, ami egy hatalmas theme park, ahol koncertek, éttermek es vidámpark vár.
A város körül igazán gyorsan el lehet jutni szebbnél szebb tengerpartokra is. Ezek nagyon jó opciók egynapos kirándulásokhoz akár vonattal, akár biciklivel. A mi egyik kedvencünk Klampenborg, ahol a strand mellett egy gyönyörű őzpark es egy régi vidámpark (Bakken) is megtalálható.  Utóbbira azt mondják, a világ legöregebb vidámparkja.

Szerző: Szűcs Dóri