Fogszabályzás felnőttkorban

2018. augusztus 14.
Ha nem volt lehetőségünk gyerekkorban fogszabályzással az ideális harapást elérni, amitől nemcsak a mosolyunk lesz szebb, de a rágás szempontjából a fogaink helyzete is optimálissá válik, felnőttkorban sem késő felkeresni a fogszabályzó szakorvost.

Sokan nem tudják, hogy fogaink állapota hatással van az egészségünkre. A hosszú távon kezeletlen fogproblémák, a torlódott fogak, a rossz harapás ínybetegségek kialakulásához, csontpusztuláshoz, fogszuvasodáshoz vezethetnek. A fejfájás, az állkapocs-ízületi problémák hátterében is gyakran ezek a problémák állnak. Dr. Balla László fogszabályzó szakorvos segítségével a felnőttkori fogszabályzás legfontosabb kérdéseit vettük át.

Felnőtt emberek miért fordulnak fogszabályozó szakorvoshoz?

Hozzám a rendelőbe sokan azért jönnek, mert elégedetlenek a mosolyukkal, az első fogai közül vannak, amelyek nem tetszenek nekik. Gyors megoldásra vágynak és az esztétikai fogszabályzás 6–9 hónap alatt tökéletes megoldást nyújt erre. A páciensek másik része konkrét panaszokkal érkezik, amelyek hátterében a rossz harapás áll.  Ha rosszul áll egy állkapocsízület vagy nagy aszimmetria van a harapásban, az állkapocs helyzete kihat az egész testtartásunkra. Ettől fájhat a fejünk, a gerincük. Éppen ezért a fogszabályzást ki szoktuk egészíteni más terápiákkal, például kutacsmasszázzsal – amikor a fejen lévő varratokat masszírozzuk – vagy manuálterápiát alkalmazunk az állkapcson. Ekkor már komplex fogszabályzó kezelésről beszélünk, ami az összes fogat érinti és hosszabb ideig tart, mint az esztétikai fogszabályzás. Ahogy egyre jobban elterjednek az implantátumok, egyre több pácienst küldenek hozzánk a szájsebészek a jövőbeli fogpótlás előkészítése miatt.

A komplex fogszabályzásnál nagyon fontos, hogy az állandó készülék levétele után a páciens hordja az éjszakai fogszabályzót.

Igen, általában két évre van szükség ahhoz, hogy a csont visszaépüljön és visszaerősödjön a fogak gyökere körül. Amíg tart ez a folyamat, addig éjszaka hordani kell a fogszabályzót. Ez a garancia arra, hogy stabillá váljanak a fogak. Folyamatosan figyeljük a páciens állapotát és ez alapján döntjük el, pontosan mikor hagyjuk abba a fogak szabályozását.

Biztos, hogy ezután nem rendeződnek vissza a fogak az eredeti helyzetükbe?

Ha betartjuk a szakmai szabályokat, az esetek nagy részében nem történik meg. Vannak olyan esetek, amelyek nem tudnak megfelelni ezeknek a szabályoknak, ilyenkor tovább kell hordani a fogszabályzót. Az is előfordulhat, hogy a páciens élete végéig megmarad a szabályzó, de ilyenkor nem az éjszakai, kivehető készülékben gondolkodunk. Egy drótocskát vagy egy szalagot ragasztunk a fogak belső részére, ami nem látszik, viszont rögzíti a fogakat.

Emlékszem, gyerekkoromban borzalmasan csúnya fémgyűrűk voltak a fogaimon a fogszabályzáskor. Mennyit változtak a készülékek és a technológia az elmúlt időszakban?

12 éve dolgozom a fogszabályzásban, és én is emlékszem ezekre a fémgyűrűkre, amelyek egyesével voltak ráillesztve a fogakra, és ezekre volt ráforrasztva a tubus. Mára a gyűrűk eltűntek, és helyette a direktben ragasztható tubusok, brackettek vannak. Léteznek új generációs brackettek, melyek lehetővé teszik a foghúzás elkerülését, ha a fogak összetorlódnak. A 3D-s technológia már a fogszabályzókat is elérte. Sőt nemrég olvastam, hogy Amerikában hamarosan az Apple Store-okhoz hasonló, fogszabályzó készülékeket árusító üzletek is lesznek, ahol orvosi asszisztencia nélkül, azonnal elkészítik a páciens részére a személyre szabott készülékét. Beszkennelik a fogait, a szkenner egy 3D-s nyomtatóval van összekötve, és már jöhet is a gyártás. Kíváncsi vagyok, a felelősségkontroll hogyan fog alakulni.

A nők és a férfiak egyaránt élnek a fogszabályzás lehetőségével?

A gyerekeknél fele-fele az arány, de ha az esztétikai fogszabályzást nézzük, egyértelműen a nők a pácienseim, elvétve akad egy-egy férfi. A nők hiúbbak, nekik ez olyan, mint egy sminktetoválás vagy egy kozmetikai kezelés. Ami az egészségügyi okokat illeti, elviekben a férfiak és a nők egyformán érintettek, csak a nők jobban odafigyelnek magukra, ezért vannak többen.

Hol: www.doctordent.hu

A felnőttkori fogszabályzás tényeiről és tévhiteiről a szeptemberi Marie Claire magazinban olvashattok.