Ezt kell tudnod a krónikus álmatlanságról

2018. augusztus 09.
Ha minimum egy hónapon keresztül hetente legalább háromszor problémánk van az elalvással, az már krónikus álmatlanságot jelenthet.

Fotó: Unsplash.com

Nagyon sokan küzdenek különböző alvászavarokkal, de sokan talán észre sem veszik, mikor válik a probléma krónikussá. A krónikus inszomnia például már akkor fennáll, ha legalább heti 3 alkalommal, minimum egy hónapon keresztül álmatlanságtól szenvedünk.
Az alvási ciklusunkat számos tényező zavarhatja, az olyan környezeti faktoroktól, mint a hangszennyezés a fizikai vagy mentális egészséggel kapcsolatos problémákig. Túlzott alkohol- vagy kábítószerfogyasztás is vezethet krónikus álmatlansághoz, ahogy olyan hangulati zavarok, mint a depresszió vagy a szorongás is. De néhány „egyszerűbb”, életmódbeli tényező, például a túl sok kávé fogyasztása vagy a technológia eszközök (közvetlenül elalvás előtti) használata is hajlamosíthat.

A krónikus álmatlanságnak komoly következményei lehetnek, hatással lehet a szexuális életünkre, emlékezetünkre, alacsony energiaszintünkből fakadóan szorongás alakulhat ki.

Megoldás szerencsére sokféle lehet: működhet a viselkedésterápia, próbálkozhatunk természetes vagy receptre kapható altatókkal – utóbbiakkal persze muszáj csínján bánni, mert tartós használatuk hozzászokáshoz vezethet. A szakértők épp ezért inkább a kognitív viselkedésterápiát javasolják, hiszen ez hosszútávon oldja meg a problémát. Annyi biztos, hogy ha ennyire gyakran vagy régóta fennálló alvászavarral küzdünk, mindenképpen érdemes foglalkoznunk vele.