Mindent az „erdőfürdőzésről”, a legújabb wellness-trendről

2018. augusztus 06.
A sinrin-yoku, vagyis erdőfürdőzés receptre írja fel a természetet a nagyvárosi ember számára. A japán wellness trend csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert és közelebb visz minket a természet szépségéhez.

Fotó: Unsplash.com

A természet áldásos hatásaira már számos tudományos bizonyíték létezik, épp ezért aggasztó figyelni, ahogy a nagyvárosokban egyre jobban eltávolodunk a zöld területektől. A japán sinrin-yoku, vagyis erdőfürdőzés egyre népszerűbb wellness-trend, olyannyira, hogy már magyarul is jelent meg könyv róla!

A fogalom 1982-re datálódik, akkor rukkolt elő vele a japán erdészeti minisztérium, akik az egészségügyi programba is bevették az erdőfürdőzést. A dolog lényege, hogy tegyünk egy kiadós, lehetőleg magányos sétát a természetben, élvezzük a csendjét és fürdőzzünk atmoszférájában – persze ne szó szerint, nyugodtan maradjunk ruhában.

A sinrin-yoku egyfajta sétáló meditáció, melynek lényege nem a teljesítmény vagy valamilyen cél elérése. Épp ezért ne válasszunk a képességeinkhez mérten túlságosan megterhelő távot, úgy készüljünk, hogy kényelmesen tudjuk élvezni az utazást. A séta közben vegyünk mély, egyenletes lélegzeteket és nyugodtan üljünk le egy kicsit pihenni vagy meditálni, ha úgy tartja kedvünk.

Az erdőfürdőzés állítólag képes csökkenteni a stressz-szintünket, jót tesz a szív- és érrendszernek, erősíti az immunrendszert és alapvetően is segít, hogy jobban érezzük magunkat.