ÖKO: 3+1 tipp a túlfogyasztás ellen

2018. szeptember 11.
Legtöbben nem vagyunk tudatában annak, hogy a szükségesnél sokkal többet fogyasztunk. Legyen szó ruháról, élelmiszerről vagy egyéb használati cikkről, a 21. századi ember fejében fáradhatatlanul az motoszkál, hogy minél hamarabb újabbra, jobbra, modernebbre cserélje. Az ökotudatos szemlélettel kéz a kézben jár a minimalizmus, a vásárlásaink lehető leginkább funkcionálissá tétele is. Mutatjuk, hogyan érdemes lefaragni a vásárlásainkból – a környezet és a pénztárcánk érdekében. 

1. Ne rohanjunk rögtön a boltba

Ha úgy érezzük, most azonnal szükségünk van valamire, ne rohanjunk rögtön a legközelebbi üzletbe. Helyette inkább gondoljuk át, biztosan szükségünk van e az adott dologra, lehetséges-e hogy van már belőle otthon is, ha csak időszakosan kell, tudunk-e kölcsönkérni vagy használtan vásárolni. Ha egyik sem lehetséges, csak akkor menjünk a boltba.

2. Le a függőséggel

Sokunknál a vásárlás terápiás funkcióval is bír. Jutalmazásként olyan élelmiszerek, ruhák, szórakozási cikkek is landolhatnak a kosarunkban, melyekre egyébként egyáltalán nincs szükségünk. Ha úgy érezzük, „vennünk kell valamit”, először tegyük fel magunknak a kérdést, mire is vágyunk valójában. Extra tipp: éhesen, fáradtan, szomorúan ne menjünk bevásárolni, mert olyankor sokkal kevésbé tudunk racionálisan dönteni.

Fotó: Unsplash/ Frankie Cordoba

3. Felejtsük el az impulzusvásárlást

Még a legtudatosabbal is megeshet, hogy marketingtrükk hálójába kerül. A legjobb, ha bevásárlólistával megyünk boltba és nem engedünk a kasszánál elhelyezett apróságok csábításának sem, amik egyenként olcsónak tűnnek, de végeredményben mégis jelentős mértékben dobhatnak a végösszegen. Esetleg az online bevásárlás is segíthet a tudatosságban, különösen, ha a fizetés gomb lenyomása előtt még egyszer alaposan átnézzük a kosarunkat.

+1 Drágábbat, de ritkán

Az olcsó termékek hosszú távon sokkal kevésbé fognak jót tenni a pénztárcánknak és a környezetünknek mint a borsosabb árú alternatívái. A pár havonta elromló/elszakadó/elkopó –legtöbbször műanyag alapú – tárgyainkból egy pillanat alatt hulladék lesz, így egy végtelen körforgást generál a termék újra és újra beszerzése.

Ráadásul ha egyszer kicsit többet áldozunk az adott dologra, akkor nem csak minőségibb ruha, használati tárgy vagy élelmiszer tudja a kényelmünket és egészségünket szolgálni, de nagyobb valószínűséggel a termék gyártója megfelelőbb fizetést is tud adni alkalmazottjainak.