8 hasznos tipp, hogy kihozd az őszből a maximumot!

2018. szeptember 15.
Már épp elkezdenél unatkozni a kertben, amikor….

…megérkeznek az őszi konyhakerti tippek! Ha jól használod, az ősz igazából nagyon termékeny lehet: feltöltődhet a talaj, ültethetsz új fákat, szaporíthatsz, raktározhatsz! Olvasd el a tippeket, hogy kihozhasd a maximumot ebből az évszakból!

TEENDŐK IDEJE: OKTÓBER-NOVEMBER

1. Foglalkozz a talajjal!

Ha az ágyásokba már biztosan nem ültetsz semmit idén, akkor itt az idő, hogy feltöltsd tápanyaggal! Vesd be zöldtrágyával (Olvasd el: Zöldtrágya útmutató c. bejegyzést), vagy halmozz a földre érett szervestrágyát vagy komposztot.

2. Ültess fákat és cserjéket!

A legjobb időszak a szabadgyökerűek elültetésére! A faiskolák novembertől emelik ki a fákat a földből, és bár ilyenkor nagyon törékenynek tűnnek a szabad gyökereikkel, sokkal gyorsabban és biztosabban gyökeresednek meg, mint a konténeres társaik. Már a fa érkezése előtt ásd ki az ültetőgödröt és ha épp fagyott a talaj, amikor megérkezik a fád, akkor ideiglenesen tedd egy cserépbe. (Vegyszermentesen védhető fákat és cserjéket vásárolhatsz a Bio-Gazdaboltban.)

3. Szaporíts tőosztással!

A tőosztás az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb szaporítási mód jónéhány évelő fűszernövény esetében. Hamarosan jön a tutorial videó, amiből megtudhatod, hogy melyiknél és hogyan alkalmazhatod!

4. És még mindig vethetsz…

Olvasd el a Téli kert bejegyzést, hogy megtudd, mi teremhet ilyenkor a kertben. Csodás alkalom, hogy elültesd az áttelelő dughagymát és fokhagymát – és bár a föld felett semmi sem fog látszani egy jó ideig, a föld alatt egész télen szépen nőnek majd a gyökereik, hogy tavasszal azonnal nekiinduljanak a növekedésnek. A fokhagyma fejesedésének nagyon jót tesz 6 teljes hét 10 fok alatti hőmérsékletben, ezért is jó elültetni ilyenkor. (Előkészületben: Téli levelek c. bejegyzés)

5. Használd a lehullott őszi lombot!

Aranyat ér, mert önmagában is komposztálhatod és akár már tavasszal használhatod az ültetéseknél! Kitűnő talajkondícionáló, úgyhogy ne égesd el…

6. Ne hagyj teret a gyomoknak!

Rossz hír, hogy a gyomok még ilyenkor sem pusztulnak ki maguktól, de ahogy ürülnek az ágyások, egyre könnyebb végezni velük, ne hagyd ki a lehetőséget!

7. Védd a zöldségeidet!

Ha terem a kertedben ez-az, akkor védd a durvább idő ellen fóliasátorral, fátyolfóliával, Pet-palackokkal, búrákkal… A nagyobbakat, mint a leveles kel és a kelbimbó, támaszd meg, hogy ne dőljenek ki. A cserepes növényeket is menekítsd be a fagyok elöl. (Fóliaalagút építéséhez olvasd el az útmutatót, amihez videó is készült!)

8. Raktározz!

Fagyaszd le, aszald vagy főzd be a terméseidet, de akár szárazon is raktározhatod a téli hónapokban: a gyökérzöldségeket tedd homokba, a gyümölcsöket és a tököket pedig jól szellőző ládákban vagy tálcákon tárolhatod hűvös, fagymentes száraz helyen.

+1: Tisztítsd meg és tedd el a nem használt cserepeidet és a kerti szerszámaidat.

A téli védelemről, a gyökérzöldségek tárolásáról és a kerti eszközök védelméről is készülnek idővel bejegyzések, úgyhogy figyeld a blogot a friss tartalmakért. 

További kerti tippekért keresd a Konyhakertész blogot!