Terhesség alatt sem szabad „kettő helyett enni”

2018. szeptember 22.
Érthető, hogy a terhesség alatt több ételt kívánnak a nők, de egy friss kutatás szerint nagyon is oda kell figyelni az extra kalóriabevitelre.
Fotó: Unsplash.com

Régi felfogás, hogy a kismamáknak gyakorlatilag bármennyi evés megengedhető a terhesség alatt, hiszen „kettő helyett kell enniük”. De a Diabetologiában publikált friss tanulmány szerint nagyon is érdemes odafigyelni rá, mennyit esznek a terhes anyukák. A 905 anya-gyerek párost vizsgáló kutatás szerint ha túl sok extra kilót szedünk magunkra a terhesség alatt, akkor fokozhatjuk gyerekünknél az inzulinrezisztencia és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

A kutatástban résztvevő nőknél az átlagos súlygyarapodás plusz 15 kiló volt a terhesség előtti súlyhoz képest, 41 százalékuk többet, míg 17 százalékuk kevesebbet hízott az ajánlotthoz képest. A kutatók szerint a magzat védelmének érdekében nagyon fontos, hogy a terhes nők súlya a megfelelő, ajánlott tartományban maradjon, erre pedig mindenképpen fel kell hívni a várandós kismamák figyelmét.

„A terhesség alatt napi 300 kalóriával többet kell bevinni. A terhes nőknek kiegyensúlyozott étrendre van szükségük a megfelelő tápanyagokkal. Szintén fontos, hogy valami nem túl megterhelő mozgást végezzenek, hogy ne hízzanak túl sokat a terhesség során” – mondta a kutatás vezetője, Wing Hung Tam professzor.