Hogyan szedd le a címkét a befőttesüvegről?

2018. szeptember 30.
Halas Dominika tesztelte a leggyakoribb módszereket és meglett a kedvence is!

Még mindig meg tud lepni, hogy egy új befőttesüveg ugyanolyan árban van, mint egy üveg a befőttel együtt… Szóval egyértelmű, hogy megéri leszedni a címkéket, ami sokszor nagyon időigényes. A Konyhakertészek facebook-csoportunkban összedobtuk a legjobb módszereinket és kipróbáltam (majdnem) mindet! Lett is kedvencem, jöjjenek a technikák!

A címke leszedése sokszor két lépésből áll, a papír leszedéséből és a ragacs eltávolításából, bár néha az első megoldja a másodikat is. Biztos te is sokféle ragasztással találkoztál már a befőzések során, ezért ha nem működik az egyik módszer, próbáld ki a másikat a listából! Az az egy viszont biztos, hogy minden éven megfogadom, hogy én. soha. többet. nem. ragasztok. az üvegre. semmit.

TOP 1.

A durván hatásos öko módszer: mosószóda és súroló (dörzsi) szivacs.

Nálam az abszolút nyertes! A legegyszerűbb módszer és nálam ez vált be a legjobban: a ragasztóval együtt szedi le a címkéket. Így használd: a mosogatókagylódat töltsd fel a legmelegebb csapvízzel és önts 80 gr mosószódát a vízbe. Tiszta szódát drogériában tudsz vásárolni nagy kiszerelésben (én 0,5 kg-osat vettem a Müllerben). Tedd a szódás vízbe az üvegeket úgy, hogy a címke biztosan a vízben feküdjön. Fél óra múlva már rá is nézhetsz. Kapargasd le egy késsel a címkéket, a kisebb részeket pedig a súroló (dörzsi) szivaccsal szedd le. Ha nagyon nem megy, tehetsz még egy kis szódát magára a címkére is. Ugyanezt ecettel is kipróbáltam, de az nagyrészt csak a papírt szedte le, a ragasztóval nem tudott elbánni.

TOP 2.

A trendi hardcore: szódabikarbóna és az olaj massza.

Akkor lehet alkalmazni, ha a mosogatógép vagy az áztatás már lehozta a címke nagy részét és marad a ragacs, vagy a papír nagyon makacs alsó része. Szódabikarbónából és bármilyen olajból keverj egy sűrű masszát nagyjából fele-fele arányban, és ezt kend rá a ragacsra. Várj 10-30 percet és kapargasd le. Előnye, hogy tényleg mindent levisz, hátránya, hogy olajos marad utána a felület, és ha saját matricát ragasztanál rá, akkor az biztosan nem fog menni még egy körös mosás nélkül. Sokáig ezzel szedtem le a címkéket, de sosem szerettem, mert az olajból sokkal jobb dolgokat is el tudok képzelni, minthogy matricára kenjem… Mostantól csak akkor használom, amikor utólag szeretném leszedni a matricát a már télre eltett zöldségek üvegéről.

TOP 3.

A háztartási (vegy)szeres csapat.

Az acetonos körömlakklemosó, tiszta alkohol, sebbenzin mind használható a ragasztó leszedésére: csak önts egy adagot a vattakorongra vagy valamilyen durvább textilre és használd a ragasztón. A hajlakkot fújd rá egyenesen a ragasztóra és öröm nézni, ahogy ráhabzik! Ezt nem próbáltam, de állítólag egy alapos 2 órás Floraseptes vízben áztatás is levisz mindent az üvegről és egy sterilizálással is felér.

Ami nálam egyáltalán nem működött, az a hajszárítóval melegítés – a legmagasabb fokozaton estem neki a papírnak, de alig moccant.

Neked melyik a kedvenced?

Több konyhai tippért keresd a Konyhakertész blogot!