Barbie kerekesszéket és lábprotézist kap

2019. február 15.
Hatvan éves története során Barbie számos változáson keresztülment már, de idén minden eddiginél valósághűbb karakterekkel bővül a család. Fekete, barna, vékony és gömbölyű, sőt, kerekesszékes baba is debütál.

Az elmúlt években közel száz változattal bővült a babakínálat, a legújabb Barbie-k már a rajongók valódi igényei szerint készültek. Kim Culmone, a Mattel babatervezésért felelős igazgatója elmondta, hogy ezért mutatják be idén a kerekesszékes és a lábprotézises modelleket. A kerekesszék maga, vagy egy baba kerekesszékben az egyik legrégebb óta és legtöbbek által követelt Barbie volt az utóbbi években. Ezeknek a babáknak a kitalálásban a Mattel szorosan együttműködött a hasonló fogyatékossággal élőkkel, hogy minél hitelesebben készíthessék el a játékokat. A cég például együtt dolgozott a 12 éves Jordan Reeves-szel, aki művégtaggal él: Jordan segített a tervezőknek a protézis részleteinek a kidolgozásával, az ő kérése volt például, hogy eltávolítható legyen a művégtag, mivel így hitelesebb. „Ez volt az első nagy aha-élmény” – magyarázta Culmone. „Nekünk előtte ez nem tűnt feltétlenül szükségesnek egészen addig, míg Jordan nem hívta fel rá a figyelmünket, hogy ez milyen fontos részlet egy olyan ember számára, aki protézissel él.”

A fogyatékkal élők számára egy Barbie, aki olyan mint ők, hatalmas lépést jelent. Számos kutatás bizonyítja, hogy a játékbabák milyen mélyen befolyásolják a gyermekek személyiségét. És az olyan babák, amelyek reprezentálják a másságot, önbizalmat adnak azoknak az embereknek, akiknek együtt kell élniük ezekkel a nehézségekkel.


Barbie természetesen nem volt mindig ilyen elfogadó a mássággal. Egészen pontosan 2016-ig. A Mattel ekkorra hallotta meg a kritikus hangokat, és bemutatta az első kerekded idomokkal rendelkező babát, amely korántsem volt túlsúlyos persze, inkább csak a normálishoz közelített. És bár az első fekete bőrű baba már 1969-ben megszületett, a cég még mindig adós volt a különböző típusú és formájú hajtextúrákkal, változatos testmagassággal és tényleg sokféle testalkattal. Idén ezt is pótolják. Ahogy a tervezés vezetője ígéri, a cég ma már elkötelezett az egészséges testkép és az emberi és kulturális sokszínűség mellett, ezért ezek mentén értelmezik újra a márkát. Szeretnék továbbra is a vásárlók bevonásával fejleszteni az újabb és újabb modelleket, meg akarják hallgatni az igényeiket. Küldetésként tűzték ki, hogy megmutassák a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük és az idei új babakollekció csak a kezdet ezen a hosszú úton.

És bár az új babák idén ősszel már elérhetőek lesznek, arra még valószínűleg várnunk kell, hogy a boltok polcain is ezek a természetes sokszínűséget és egészséges testalkatot leképező Barbie-k sorakozzanak.

Fotók: Profimédia/Red Dot