Betörtek a színek a konyhába: nem is akármilyenek!

2019. február 15.
A fehér konyha időtlen, de a trendek változnak. Idén a sötét, komor színek veszik át a tereket a fehér csempétől, pultfelületektől és a fényes fehér festéstől.

A színek újrafelfedezése tavaly kezdődött a lakberendezésben, és most elérte a konyhát is. Előbb a színes szekrények jelentek meg, néha két különböző tónus kombinálásával, melyből a felső megmaradt fehérnek egyelőre, majd a mosogató mögötti csempefelületen kezdték újból variálni az árnyalatokat. Most a falfestést is elérte a forradalom, ráadásul nem is akárhogy. A sötétre festett fal szöges ellentéte az eddigi hófehér trendnek, viszont remek alkalmat ad a túlnyomóan fehér konyha dizájnjának felfrissítésére. Hiszen a festést általában könnyebb, olcsóbb és egyszerűbb variálni, mint a beépített konyhabútort lecserélni.
Idén a szomorkás, komor, mély árnyalatú színeket javasolják, különösen a vadászzöldet és a tengerészkéket ajánlják a tervezők. Természetesen előfordul, hogy a bútor a sötét színű, ám sokkal gyakoribb, hogy a karakteres színeket világosabb szekrényekkel párosítják.


Ha igazán drámai hatást szeretnél, passzítsd a konyhaszekrényed és a fal színét. Ez merész választás, de kis konyhákban remekül működhet, jól megkülönböztethető határokat hoz létre a helyiségek között, külön személyiséggel megtöltve a főzőfülkét.
Szólhat még az erős színek mellett érvként, hogy a konyhákban gyakori nagy, üres falfelületeket, például a felső szekrények, polcok közötti tereket, megtölti, összekapcsolja a karakteres tónus, így otthonos, kuckós hatást kelt a helyiségben.

Ha tartasz tőle, hogy túl sok a sötét a konyhádban, a fehér mosogató vagy márvány pultfelület megtöri a sötét tónusokat, és a nyitott polcokon tárolt világos színű edények monokróm hatású ellenpontot képeznek. Ha pedig magasfényű falfestéket választasz, egészen exkluzív, luxushatást érhetsz el.

Szerző: Lampért Zsófia