3 gyógynövény a nyugodt alvásért

2019. január 20.
Ha problémát jelent az elalvás, nyugtalanul alszunk, esetleg csikorgatjuk a fogunkat vagy izomgörcsünk szokott lenni alvás közben, akkor minden házi praktika jól jöhet! Az orvosi kivizsgáláson és a gyógyszereken, megfelelő étkezésen és az egészséges alvás előtti rutin kialakításán túl a gyógynövények is jótékony segítségünkre lehetnek az esti stresszmentesítésben. 

1. Levendula

Régóta tudjuk, hogy a levendula intenzív illata segít a stresszkezelésben. Alvás előtt a levendulás párologtató, fürdőbomba vagy fürdősó, tea vagy esetleg a levendulapárna is segíthet az idegek megnyugtatásában.

2. Jázmin

A nyugtató hatású jázmin illóolajat a legjobb, ha vízzel hígítva alvás előtt a párnánkra permetezzük. De már az is segíthet, ha a hálószobánkba vásárolunk egy cserepes jázmint, hiszen intenzív illatával és nyugtató jelenlétével így is kifejti a hatását. Teaként fogyasztva pedig remek görcsoldó, és az ízületi panaszok esetén is segítséget nyújthat – ezzel is segítve a mély és pihentető alvást.


Fotó: Unsplash

3. Vanília

Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a vanília nagyon hatékony antidepresszáns hatású fűszer. Alvás előtt a párologtatónkba dobjunk egy vaníliakérget vagy vanília illóolajat! Esetleg masszírozzuk a bőrünkbe a vaníliás termékeket, ezzel fokozva a stresszűző hatását. De akár meleg italként, például mandulatejbe kapart vaníliával és egy csepp mézzel/agavé sziruppal is fogyaszthatjuk a nyugodt alvásért.