Tovább élhetnek a notórius késők

2019. február 18.
Lehet, hogy nem is olyan rossz dolog késni: az állandó késés olyan gondolkodásmóddal és személyiségjegyekkel járhat, amik a hosszú élet kulcsát jelentik.

Általában nem szoktuk pozitív tulajdonságként üdvözölni az állandó késést, pedig ennek a rossz tulajdonságnak is lehetnek jó hozadékai. Több kutatás elemzésével kiderült például, hogy összefüggés látszik kirajzolódni a notórius késés és a hosszú élettartam között.

Ez persze nem elsősorban a késés miatt van, azok a gondolkodásbeli- és személyiségjellemzők felelnek érte, amik a rendszeres késés mögött is állhatnak. A késők például hajlamosabbak lehetnek az optimista és egyben a kevésbé racionális gondolkodásmódra – feltételezhetik például, hogy „most tényleg odaérnek” vagy hogy semmi baj nem lett még egy stílusos húszperces késésből. Ráadásul állítólag kevesebbet is szoronganak, mint a pontosságra görcsösen ügyelő személyek.

Ezekből pedig már egyértelműen látszik, hogyan járulhatnak hozzá az egészségesebb, hosszabb élethez! Az optimista világlátás több kutatás tanulsága szerint is egészségesebb és hosszabb élethet vezethet, szóval próbáljunk meg mi is pozitívabban tekinteni a késésre, legyen szó ismerőseinkről vagy saját magunkról. De legalábbis nyugodtan használjuk ezt az érvelést frappáns kifogásként.

Fotó: Unsplash.com