Hatékony lehet az online terápia

2018. december 29.
Egy friss kutatás szerint nem baj, ha nem tudunk személyesen részt venni a terápiában, ugyanis az számítógépről vagy különböző appokon keresztül igénybe vehető pszichterápiás ellátás ugyanolyan hatékony lehet.

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a pszichoterápiás folyamat egyik kulcsfontosságú komponense a terapeuta és a kliens közötti mágikus kapocs, ami csupán a személyes találkozáskor jöhet létre. Épp ezért elsőre talán furcsa megoldás lehet Skype-on vagy valamilyen applikáción keresztül igénybe venni a terápiás segítséget – pedig ez egyáltalán nem rossz ötlet.

A Journal of Medical Internet Research-ben megjelent friss tanulmány szerint a webes felületeken biztosított kognitív viselkedésterápia (CBT) hatékonynak bizonyult a súlyos depresszióval küzdő személyek esetében, vagyis a netes terápia is képes volt csökkenteni a tüneteket. Ugyan már korábban is készültek olyan kutatások, melyek igazolták az online terápia működését, az Indiana University kutatói meglepődtek, hogy a módszer súlyosabb depresszió esetében sem mond csődőt.

A kutatók szerint ez az eredmény azért is nagyon fontos, mert számos országban jelent problémát a pszichoterápia hozzáférhetősége, amin rengeteget segíthet az internetes elérés. A különféle appokon és online platformokon keresztül igénybevehető kognitív terápia ráadásul sokkal intenzívebb gyógyulást nyújthat, hiszen a kliens a heti 1-2 alkalom helyett akár mindennap igénybe veheti.

Independent