Tudományosan igazolt: sokkal stresszesebbek a dolgozó anyák

2019. február 01.
A stressz-szintet vizsgáló brit kutatásból az is kiderült, hogy a két gyereket nevelő és munkát is vállaló anyukák 40 százalékkal is stresszesebbek lehetnek.
Fotó: Unsplash.com

Többnyire ösztönösen tisztában vagyunk vele, mennyire nehéz dolog egyszerre dolgozni és gyereket nevelni, a számokat felmutató tudományos kutatások mégis nagyon fontosak lehetnek ahhoz, hogy a helyzet tudomásul vételén túl valódi változások indulhassanak el a társadalomban.

A Manchester University és az Essexi Egyetem Szociális és Gazdasági Kutatóintézetének közös kutatása több, mint 6000 kísérleti személy adatait vizsgálta a UK Household Longitudinal Survey adatbázisából, elsősorban arra figyelve, hogy az általuk elkülönített 11 stressz-faktor milyen együttjárást mutat a gyerekneveléssel és a munkával az anyukák életében.

Az eredmények szerint az otthonról dolgozás és a flexibilis munka sem igazán javított az anyukák stressz-szintjén, de a munkaórák számának csökkentése mutatott némi pozitív hatást. A kutatók szerint különösen veszélyeztetettek a kisgyerekes anyukák, de egyébként is aggasztó, hogy sok dolgozó és nyereket nevelő nőnél rajzolódnak ki a krónikus stressz tünetei, ami rontja általános közérzetüket és egészségi állapotukat is. Alapvetően 18 százalékkal stresszesebbek a munka és család között egyensúlyozó anyukák, de a kétgyerekes anyáknál ez az arány 40 százalékra is ugorhat a gyermektelen nőkhöz képest. Valamivel a dolgozó apukák is stresszesebbnek tűntek a gyereket nem nevelő társaiknál, de náluk nem látszott ilyen jelentős eltérés.

TheGuardian