Tudományosan igazolt: sokkal stresszesebbek a dolgozó anyák

2019. február 01. |

A stressz-szintet vizsgáló brit kutatásból az is kiderült, hogy a két gyereket nevelő és munkát is vállaló anyukák 40 százalékkal is stresszesebbek lehetnek.

Fotó: Unsplash.com

Többnyire ösztönösen tisztában vagyunk vele, mennyire nehéz dolog egyszerre dolgozni és gyereket nevelni, a számokat felmutató tudományos kutatások mégis nagyon fontosak lehetnek ahhoz, hogy a helyzet tudomásul vételén túl valódi változások indulhassanak el a társadalomban.

A Manchester University és az Essexi Egyetem Szociális és Gazdasági Kutatóintézetének közös kutatása több, mint 6000 kísérleti személy adatait vizsgálta a UK Household Longitudinal Survey adatbázisából, elsősorban arra figyelve, hogy az általuk elkülönített 11 stressz-faktor milyen együttjárást mutat a gyerekneveléssel és a munkával az anyukák életében.

Az eredmények szerint az otthonról dolgozás és a flexibilis munka sem igazán javított az anyukák stressz-szintjén, de a munkaórák számának csökkentése mutatott némi pozitív hatást. A kutatók szerint különösen veszélyeztetettek a kisgyerekes anyukák, de egyébként is aggasztó, hogy sok dolgozó és nyereket nevelő nőnél rajzolódnak ki a krónikus stressz tünetei, ami rontja általános közérzetüket és egészségi állapotukat is. Alapvetően 18 százalékkal stresszesebbek a munka és család között egyensúlyozó anyukák, de a kétgyerekes anyáknál ez az arány 40 százalékra is ugorhat a gyermektelen nőkhöz képest. Valamivel a dolgozó apukák is stresszesebbnek tűntek a gyereket nem nevelő társaiknál, de náluk nem látszott ilyen jelentős eltérés.

TheGuardian

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll lipták tímea

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel balett

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel