Szőnyeget minden szobába!

2019. március 03.
Egy szőnyeg átalakíthatja a teljes szoba hangulatát, lehet olyan hangsúlyos, mint a fal vagy a bútorok. Összeállításunkkal segítünk megtalálni a megfelelő alakú és méretű darabot bármelyik otthonhoz.

Választhatunk csak és kizárólag esztétikai szempontok alapján, de van, hogy a funkció legalább annyira fontos a szőnyegvásárlásnál. Nem számít, milyen okból akarunk beruházni egy szép darabra, nem árt tisztázni néhány kérdést, mielőtt beállunk a kasszához.

Szőnyegfajták

Ha tudjuk, hogy mit jelentenek a címkére írt előállítási módszerek, már félúton vagyunk a siker felé.
Hosszú szálú, rojtos szőnyegeknél a fonaldarabokat egy hátlapon ütik keresztül, majd elvágják őket, így jön létre a puha felület. Az összes fajta közül ezek a legkényesebb szőnyegek.
A csomózott szőnyegeknél a szálakat összekötik, gyakran kézzel. Ez a legmunkaigényesebb szőnyegtípus.
Fonott szőnyegnél a fonalat vagy természetes rostokat összefonják, majd összevarják egymással a fonatokat.
A síkszövött szőnyegeket nevezik kilimnek vagy dhurrie-nak. Ez utóbbi a hagyományos indiai pamutszőnyeg, amiket szövőszéken készítenek. Nincs hátlapjuk, ezért könnyebbek és megfordíthatók.

 

Mekkora szőnyeg legyen?
A szoba mérete és a bútorok elhelyezkedése és száma határozza meg, hogy mekkora és milyen legyen a szőnyeg. A nappalinál érdemes elgondolkozni, hogy szeretnénk-e ha a bútorok teljes méretükkel kényelmesen elférnének a szőnyegen, vagy csak az első lábuk alá szeretnénk, hogy beérjen?
Az ebédlőnél a székekhez illeszkedjen a szőnyeg. Elég nagynak kell lennie, hogy a székek akkor is rajta maradjanak, ha hátrébb húzzuk az asztaltól leülésnél vagy felkelésnél.
A hálószobánál a szőnyeg adjon keretet az ágynak. Tehát legyen nagyobb, mint az ágy szélessége, és az éjjeliszekrények első lába is érjen rá a szőnyeg sarkára.

De mi a helyzet, ha beleszeretünk egy olyan szőnyegbe, ami túl kicsi, ha ezek mentén az elvek mentén gondolkozunk? Ilyen esetben rétegezhetjük a szőnyegeket. A nagyobb szőnyeg általában drágább is, így ha nem akarunk akkora összeget szánni egy darabra, akkor válasszunk alulra egy nagyobb és olcsóbb példányt, a központi helyre pedig helyezzük rá azt a darabot, amelybe beleszerettünk.

Ha pedig a szoba túl nagy, helyezzünk el benne több szőnyeget. A szőnyeg ki is jelölheti az egyes bútorok helyét. Ha ezt a módszert választjuk, arra figyeljünk, hogy a fal mellett hagyjunk minden oldalon ugyanakkora szabad sávot a padlóból.

Milyen alakú ideális?

Nincs rá különösebb szabály, hogy hova milyen szőnyeg való, a bútorok azok, amik meghatározzák, melyiket válasszuk. Szögletes asztal alá válasszunk szögletes szőnyeget, oválishoz kerekded formájút. Tükrözze vissza a rajta elhelyezett bútordarabok tulajdonságait. A másik opciónk, ha a szoba formájához illeszkedő szőnyeget terítünk a padlóra.

 

A nagy forgalmú szobákhoz legyen tisztítható

A gyerekszobába, olyan lakásba, ahol háziállat is előfordul, két szempont igazán fontos: legyen strapabíró és jól tisztítható egy szőnyeg. A tartósság elsőrendű szempont az előszobában, lépcsőn, folyosókon is – ilyen helyekre sűrű szövésű szőnyeget válasszunk. A kézzel szövött szőnyegek általában bírják az igénybevételt. Kerüljük viszont a növényi rostokból készült, juta, bambusz vagy szizál szőnyegeket és a selymet, mivel ezek könnyen tönkremennek.
Ha különösen fontos a tisztíthatóság, ma már találunk olyan kültéri szőnyegeket, amiket akár bent is felteríthetünk. Ha a természetes anyagokat választanánk inkább a kültéri műszálas szőnyegek helyett, egy sűrű mintás gyapjúszőnyeg is működhet, kisebb eséllyel tűnnek fel rajta a foltok.

Forrás: Southern Living