Több mentális betegségtől szenvednek az intelligens emberek

2018. június 19.
Egy friss kutatás megállapította, hogy a magas intelligenciájú embereket nagyobb eséllyel diagnosztizálják autizmussal, figyelemzavarral, szorongással vagy hangulatzavarral sőt, még allergiával is.

Fotó: Unsplash.com

A népi pszichológia már régóta kikövetkeztette, hogy az igazán zseniális embereknél gyakran van valamilyen mentális probléma „a mérleg másik oldalán”, mintegy ellensúlyozva a ragyogó intelligenciát. Azóta már kutatások is bizonyították, hogy ez valóban így van, a legfrissebb, az Intelligence folyóiratban publikált tanulmány most több adatot is összegyűjtott, ami ezt igazolja.

A tanulmány 3.715 amerikai Mensa tag (vagyis kimondottan magas intelligenciájú személy) adatait használta fel, így derült ki, hogy a kiugró intelligenciájú személyeket 20 százalékkal nagyobb eséllyel diagnosztizálják autizmus spektrum zavarral (ASD) és 80 százalékkal nagyobb eséllyel ADHD-vel (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar), 80 százalékkal magasabb a szorongás kialakulásának kockázata, és 182 százalékkal valószínűbb, hogy legalább egyféle hangulatzavar kialakulhat náluk.

 Az is kiderült, hogy a kimagasló kognitív képességekkel bíró embereknél 213 százalékkal több esély van valamilyen allergia kialakulására, például 108 százalékkal valószínűbb, hogy asztmások lesznek.
A kutatók szeirnt mindez azért lehet, mert az intelligens embereknél felfedezhető egyfajta hiperreaktivitás a központi idegrendszerben, amit valahogy úgy kell elképzelni, mintha az „agy túlságosan izgatottá válna”. Ez egyfelől kreatív, zseniális gondolatokat szűlhet, másrészt a túlterheltség miatt depressziót és mentális problémákat is okozhat – különösen írók és költők esetében, akik kimondottan a verbális intelligenciájukat használják. Ez a pszihcológiai túlérzékenység sérülékenyebbé teszi az intelligens embereket, akiken így sokkal jobban fog majd a stressz és jobban megviselik őket a környezeti hatások is. A tanulmány szerzői szerint további vizsgálatokra van szükség az intelligencia és a mentális problémák összefüggéseinek biztos megállapításához, de valószínűnek tartják, hogy az érzékeny, túlzott aktivitásra hajlamos idegrendszerük indítja el azokat a láncreakciókat, amik később problémákat és stresszt okozó hormonális vagy neurokémiai változásokhoz vezetnek.