Több mentális betegségtől szenvednek az intelligens emberek

2018. június 19. |

Egy friss kutatás megállapította, hogy a magas intelligenciájú embereket nagyobb eséllyel diagnosztizálják autizmussal, figyelemzavarral, szorongással vagy hangulatzavarral sőt, még allergiával is.

Fotó: Unsplash.com

A népi pszichológia már régóta kikövetkeztette, hogy az igazán zseniális embereknél gyakran van valamilyen mentális probléma “a mérleg másik oldalán”, mintegy ellensúlyozva a ragyogó intelligenciát. Azóta már kutatások is bizonyították, hogy ez valóban így van, a legfrissebb, az Intelligence folyóiratban publikált tanulmány most több adatot is összegyűjtott, ami ezt igazolja.

A tanulmány 3.715 amerikai Mensa tag (vagyis kimondottan magas intelligenciájú személy) adatait használta fel, így derült ki, hogy a kiugró intelligenciájú személyeket 20 százalékkal nagyobb eséllyel diagnosztizálják autizmus spektrum zavarral (ASD) és 80 százalékkal nagyobb eséllyel ADHD-vel (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar), 80 százalékkal magasabb a szorongás kialakulásának kockázata, és 182 százalékkal valószínűbb, hogy legalább egyféle hangulatzavar kialakulhat náluk.

 Az is kiderült, hogy a kimagasló kognitív képességekkel bíró embereknél 213 százalékkal több esély van valamilyen allergia kialakulására, például 108 százalékkal valószínűbb, hogy asztmások lesznek.
A kutatók szeirnt mindez azért lehet, mert az intelligens embereknél felfedezhető egyfajta hiperreaktivitás a központi idegrendszerben, amit valahogy úgy kell elképzelni, mintha az “agy túlságosan izgatottá válna”. Ez egyfelől kreatív, zseniális gondolatokat szűlhet, másrészt a túlterheltség miatt depressziót és mentális problémákat is okozhat – különösen írók és költők esetében, akik kimondottan a verbális intelligenciájukat használják. Ez a pszihcológiai túlérzékenység sérülékenyebbé teszi az intelligens embereket, akiken így sokkal jobban fog majd a stressz és jobban megviselik őket a környezeti hatások is. A tanulmány szerzői szerint további vizsgálatokra van szükség az intelligencia és a mentális problémák összefüggéseinek biztos megállapításához, de valószínűnek tartják, hogy az érzékeny, túlzott aktivitásra hajlamos idegrendszerük indítja el azokat a láncreakciókat, amik később problémákat és stresszt okozó hormonális vagy neurokémiai változásokhoz vezetnek.

Szólj hozzá te is!

Még több Lélek

De mikor alussza már át az éjszakát? altatás

De mikor alussza már át az éjszakát?

A stabil párkapcsolat 5 tartópillére 5T

A stabil párkapcsolat 5 tartópillére