Ezért írnak csúnyán az orvosok

2019. március 13.
Ahányszor felír az orvos egy receptet, mindig elgondolkozunk rajta, hogy lehet ilyen olvashatatlanul írni. Mintha tanítanák az orvosi egyetemen. Pedig fiziológiai okai vannak az orvosok hanyag kézírásának.

Van olyan orvos, aki gyöngybetűs írással vágott bele az egyetemi tanulmányaiba. Dr. Ruth Brocato baltimore-i háziorvos például általános iskolában még szépírás versenyt nyert, hogy aztán húsz évvel később már macskakaparásnak tűnjenek a felírt gyógyszerek a recepteken.

A mennyiség a minőség rovására megy

Az egyik ok, ami miatt az orvosok kézírása olvashatatlannak tűnik a legtöbb ember számára, hogy az orvosi munka során elképesztően sokat kell írni. “Amit nem dokumentálunk, az nincs is”- mondja a háziorvos. Mindent fel kell vezetniük a betegek kartonjára, ami a rendelőben elhangzik. Bár asszisztensek segítenek ebben, de hatalmas mennyiségű adminisztráció hárul még így is az orvosra. “Napi 10-12 órát írással töltünk, a kéz egyszerűen nem bír ennyit” – magyarázza Dr. Brocato. A legtöbb orvos írásképe a nap előrehaladtával válik egyre hanyagabbá, olvashatatlanabbá, hiszen a kéz apró izmai túlterhelődnek, elfáradnak. Ha a doktor minden pácienssel egy órát tölthetne, a kézfejnek lenne ideje regenerálódni, pihenni. De sajnos túl sok a beteg és kevés az orvos, így sietni kell. Magyországon ma 5,3 perc jut egy betegre a háziorvosnál a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ebbe kell beleférnie a beteg kikérdezésének, vizsgálatnak és a megfelelő gyógyszerek, beutalók megírásának. Nem csoda, ha nem a kézírásukra figyelnek az orvosok, mikor felviszik a beteg kartonjára az aktuális információkat.



A szakszakvak is nehezítő tényezők

A háziorvos bevallotta azt is, hogy gyakran megesik vele, hogy a csúnya írással igyekszik leplezni, ha bizonytalan egy-egy szakszó, latin orvosi kifejezés helyesírásában. Nincs idő gondolkozni a helyesíráson a ritkán használt szavaknál.
De gyakran csak a betegnek okoz fejtörést a felírt recept, hiszen a gyógyszerész ismeri a latin rövidítéseket, mozaikszavakat, amiket az orvos is használ, így számára egyértelműek az instrukciók. “A gyógyszeradagolásnál pedig különösen óvatos az orvos, hiszen végzetes következménye lehet, ha például a mg-ot és a mcg-t a csúnya kézírás miatt nem lehet elolvasni, ezért extra óvatosságból általában kiírják az egész szót, hogy véletlenül se lehessen a milligrammot a mikrogrammal összekeverni” – világosít fel a háziorvos. És mégis előfordul, hogy a csúnya, hanyag kézírás orvosi tévedésekhez vezet. Az Amerikai Egyesült Államokban például 7000 ilyen haláleset fordult elő az elmúlt években.

Az elektromos recept lehet megoldás

Tavaly hazánkban is bevezették az elektronikus receptet, ez segíthet kiküszöbölni a gyógyszerezésben előforduló félreértéseket, illetve megkönnyítheti a gyógyszerészek munkáját. A dokumentációt is digitalizálják, de egyelőre papíron és számítógépen is vezetniük kell a házirovosoknak, így ez nem jelent még teljes felmentést a kézzel írás alól.

Fotók: Profimédia/Red Dot