Jobban járnak a nők, ha női orvos kezeli őket

2018. augusztus 17. |

Egy friss kutatás szerint jobbak a túlélési esélyei az olyan szívinfarktust szenvedett nőknek, akiket női orvos kezel.


Fotó: Profimédia – Red Dot

Egy korábbi brit kutatás már bebizonyította, hogy a szívinfarktust gyakran félrediagnosztizálják (vagy észre sem veszik) a nőknél, hiszen az infarktusnak mindkét nemnél kicsit más jelei vannak. Egy friss kutatás azonban még megdöbbentőbb jelenségre mutatott rá: a női páciensek túlélési esélyeit jelentősen befolyásolja a kezelőorvosuk neme.

Dr. Brad Greenwood, a University of Minnesota professzora azt mondja, ha a női beteget férfi orvos kezeli, 1.5 százalékkal rosszabbak a túlélési esélyei szívroham esetén, mintha női orvosuk lenne. Ugyanez az összefüggés nem mutatható ki férfiaknál, akiket női orvosok kezelnek, náluk mindkét nem esetében ugyanolyan a halálozási ráta. Ez az egész elsősorban azért lehet problémás, mert a szívinfarktussal kórházba kerülő nőket zömmel férfi orvosok látják el.

A nők túlélési esélyei egyébként akkor is növekednek, ha a sürgősségi osztályon több szívinfarktus kezelésében tapasztalt női orvos foglalkozik velük, de még akkor is, ha az őket kezelő férfi orvosnak nagy tapasztalata van szívinfarktusos női páciensek terén.

TheGuardian

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód