Jobban járnak a nők, ha női orvos kezeli őket

2018. augusztus 17.
Egy friss kutatás szerint jobbak a túlélési esélyei az olyan szívinfarktust szenvedett nőknek, akiket női orvos kezel.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Egy korábbi brit kutatás már bebizonyította, hogy a szívinfarktust gyakran félrediagnosztizálják (vagy észre sem veszik) a nőknél, hiszen az infarktusnak mindkét nemnél kicsit más jelei vannak. Egy friss kutatás azonban még megdöbbentőbb jelenségre mutatott rá: a női páciensek túlélési esélyeit jelentősen befolyásolja a kezelőorvosuk neme.

Dr. Brad Greenwood, a University of Minnesota professzora azt mondja, ha a női beteget férfi orvos kezeli, 1.5 százalékkal rosszabbak a túlélési esélyei szívroham esetén, mintha női orvosuk lenne. Ugyanez az összefüggés nem mutatható ki férfiaknál, akiket női orvosok kezelnek, náluk mindkét nem esetében ugyanolyan a halálozási ráta. Ez az egész elsősorban azért lehet problémás, mert a szívinfarktussal kórházba kerülő nőket zömmel férfi orvosok látják el.

A nők túlélési esélyei egyébként akkor is növekednek, ha a sürgősségi osztályon több szívinfarktus kezelésében tapasztalt női orvos foglalkozik velük, de még akkor is, ha az őket kezelő férfi orvosnak nagy tapasztalata van szívinfarktusos női páciensek terén.

TheGuardian