Szexizmus és megaláztatás között dolgoznak a női sebészek

2019. január 10.
Egy friss tanulmány elkeserítő képet fest a női sebészek helyzetéről. A férfi kollégák részéről szexizmussal, a szakma oldaláról kiközösítéssel, a betegek felől pedig rendszeres szkepticizmussal kell szembenézniük.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Egy friss brit kutatás szerint még mindig rémes helyzetben vannak a női sebészek: a férfi kollégák konstans szexizmusa, a szakma diszkriminációja és a betegek elutasító szkepticizmusa között kénytelenek végezni munkájukat. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) 2018-as adatai szerint 1138 nő és 959 férfi kezdett az egészségügyben tanulni, a szakma magasabb pozíciói között mégis csak 14.5 százalék a nők aránya.

A női sebészeket faggató kérdőívek tanulsága szerint ez elsősorban azért lehet, mert még ma is borzasztóan nehéz a szakmai előrejutás a női sebészeknek. A résztvevők 88 százaléka állította például, hogy a sebészet férfiak által dominált terület és összesen 59 százalék mondta, hogy tapasztalt már szexizmust a munkahelyén. Míg ezek az állások inkább az idősebb férfiak igényeire vannak szabva, szinte egyáltalán nem veszik figyelembe az édesanyák terheit, ami elsősorban a munkaórák kiszabásában mutatkozik meg.

Dr. Marie Irene Bellini, a kutatás egyik szerzője azt mondja, a kultúra tulajdonképpen elrettenti a nőket ettől a szakmától, ráadásul nem is láthatóak azok az idősebb női szakemberek, akik inspiráló példát jelenthetnének a fiatal nők számára. Az sem segít, hogy maguk a betegek is megkérdőjelezik a női szakemberek kompetenciáját, és a sztereotípiák miatt sokszor automatikusan kétségbe vonják, hogy egy nő jó sebész lehet. Bellini szerint az elkeserítő képet csak rendszerszintű változásokkal lehetne átrajzolni, miközben azt is fontos lenne belátni, hogy a sebészet ma már csapatmunkának számít és nem a „heroikus, alváshiányos sebész” privát hőstette.

TheGuardian