7 ehető növényi rész

2019. április 01.
Egy csomó olyan növényi rész van, amit sosem kóstoltunk még. Pedig nem csak hogy ehető, de finom és rengeteg tápanyag van benne.

Vegyük például a kelbimbót. Rengeteg levél, szár, zöld rész megy a szemétbe, csak hogy a kis bimbókat megegyük. Pedig akár pestót is készíthetünk a megmaradó levelekből. Ezen az úton haladva, gondoljuk végig, mennyi mindent lehetne még hasznosítani, ami ehető része a növényeknek, és a szemétben végzi.

A répa zöldje
Legközelebb ne csak a répa édes, roppanós részét fogyasszuk el. A zöld levelek ugyanúgy ehetők! Bár kesernyések, de tele vannak C- és A-vitaminnal, növényi rostokkal, kalciummal és vassal. Keverjük inkább hummuszba, sült zöldségek közé, vagy készítsünk belőle egy vitaminbomba salátát.

A cékla levelei
Ahogy a répa zöldjének, a cékláénak sem kellene a kukában végezni, hiszen rendkívül jó tápanyagforrás. A-, C- és K-vitaminban is gazdag, emellett olyan növényi tápanyagokban gazdag, melyek a látásra vannak jó hatással. Salátába keverve ráadásul rendkívül finom, és ha a répa zöldjével együtt esszük, olyan lesz a látásunk, mint Supermannek.



A dinnye héja
Idén nyáron ne dobjuk ki a görögdinnye héját. A zöld rész ugyanis tele van olyan aminosavakkal, melyek segítenek az artériák egészségének megőrzésében, jó hatással vannak a vérnyomásra. Savanyítva remekül illik a grillezett húsokhoz, ha már úgyis barbecue szezon lesz.

A citrom héja
Ha végeztünk a citrom, lime vagy narancs kifacsarásával, ne dobjuk automatikusan a szemétbe a héjat. Három gramm növényi rost található két evőkanál héjban, ötször annyi C-vitamin, mint a gyümölcs húsában, ráadásul vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kalcium, magnézium, cink, vas és kálium is található benne. Természetesen csak a kezeletlen héjú gyümölcs külsejét használjuk fel. Sózhatjuk, savanyíthatjuk vagy kandírozhatjuk is ízlés szerint.

Banánhéj
Igen, még a banán héja is felhasználható. Sokféle tápanyagot és növényi aminosavat tartalmaz a gyümölcs külseje, és a világ több táján is előszeretettel fogyasztják. B-vitamin mellett magnéziumban és káliumban is gazdag, ráadásul remek rost- és fehérjeforrás. Süteménybe sütve, vagy grillezve remekül hasznosítható, de ahogy a citrom vagy narancs esetében, itt is ügyelni kell rá, hogy kezeletlen gyümölcs héját szabad csak elfogyasztani.

Brokkoli torzsa
Ne csak a növény koronáját fogyasszuk el. A középső, vastagabb szár még több tápanyagot tartalmaz, mint a teteje. A szár rengeteg fehérjét, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot és A-vitamint tartalmaz. Karikázzuk fel inkább ahelyett, hogy a kukába dobnánk, és grillezzük meg a bimbókkal együtt, vagy főzzük bele a krémlevesbe.

Az ananász belseje
Az ananász szétdarabolása nagy gyakorlatot és helyes technikát igényel. Ha már ennyi energiát fektetünk bele, ne dobjuk ki a gyümölcs közepét sem. Főleg, hogy tele van emésztést segítő enzimekkel, gyulladáscsökkentő anyagokkal, melyek jó hatással lehetnek légúti betegségek esetén, ráadásul az ízületi- és izomfájdalmakat is csökkentik. Emellett az erek egészségét megőrző hatóanyagok és rákmegelőző hatású növényi tápanyagok is találhatók benne. Az ananász középső része bár keményebb, mint az általában felhasznált húsa, de süteményekbe, kompótba, gyümölcslevesbe remekül hasznosítható.

Fotó: Unsplash