Sárgarépa-sütőtök krémleves

2018. november 01. |

Őrületes ízkavalkád egyszerű műveletekkel: őszi sütőtök-krémleves kókusztejjel, Futureater receptje alapján.

Nem múlhat el az ősz krémlevesek nélkül! A műfaj az egyik legegyszerűbb konyhai technológia: először vízben zöldségeket fűzünk, aztán botmixerrel pürésítünk, végül beállítjuk a leves állagát. Az egyszerűség mellett a krémlevesek tökéletes alappal szolgálnak a kísérletezésre is, hiszen a változatos levesbetétek mellett egészen más eredményt kapunk, ha tejszínt, vajat, vagy kókusztejet használunk az utolsó lépésnél. Az alábbi leves kirobbanó ízvilágú, tökéletes hangulatjavító a szürke őszi hétköznapokon.

Sárgarépa-és sütőtök krémleves kókusztejjel

2 főre

1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbérdarab
3 ek olívaolaj
½ tk őrölt római kömény
½ tk őrölt koriander
½ tk őrölt kardamom
30 dkg sárgarépa
40 dkg sütőtök
2 dl kókusztej
½ lime leve
1 ek natúr joghurt
só, frissen őrölt bors
A tálaláshoz olívaolaj és friss menta

Elkészítése:

  1. A hagymát szeletekre vágjuk.
  2. Egy közepes méretű lábasba tesszük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát, sózzuk, majd alacsony lángon, folyamatosan 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
  3. Közben a fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, a sárgarépát és a sütőtököt pedig megpucoljuk és felszeleteljük.
  4. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a gyömbért, és további 1 percig főzzük.
  5. A lábasba tesszük az őrölt fűszereket, és 1 percig pirítjuk őket.
  6. A lábasba tesszük a sárgarépát és a sütőtököt, majd felöntjük kb. fél liter vízzel, vagy annyival, amennyi 2 ujjnyira ellepi a zöldségeket. Közepesre vesszük a lángot és puhára főzzük.
  7. Amikor a zöldségek megpuhultak, lehúzzuk a lábast a tűzről, és a levest botmixerrel pürésítjük.
  8. Hozzáadjuk a kókusztejet, és a lime levét, sózzuk, borsozzuk, majd még egyszer felforraljuk a levest.
  9. Végül belekeverjük a joghurtot, olívaolajjal megcsepegtetve, valamint friss mentával megszórva tálaljuk 

    Futureater

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve