Egyszerű fizika, hogy milyen sorrendben célszerű a kávésbögrébe tölteni a reggeli kávé hozzávalóit. A cukor sokkal könnyebben feloldódik a forró folyadékban, azaz a kávéban, míg a tej vagy tejszín csökkenti a hőmérsékletét. Ha a tejet öntjük először a bögre aljában lévő cukorra, vagy a cukrot a végén kanalazzuk csak a tejeskávéba, a végeredmény egy nyers cukorhalom lesz a bögre alján.
Ha még tovább szeretnénk javítani a reggeli kávé minőségét, apránként adagoljuk a kávét a cukorra. A kívánt cukormennyiség harmadát tegyük először csak a bögrébe, erre öntsük a kávé harmadát, keverjük el, majd utána a második harmadot, szintén elkeverve a kávéval, és végül a harmadik részét is. Fontos, hogy a cukor minél hamarabb feloldódjon, ezért már eleve összetörhetjük a cukorcsomókat a bögre alján, de a keverés és a minél forróbb kávé is hatékony módszer. Fél percig keverjük a cukrot a kávéval, és csak ezután öntsük rá a tejet vagy tejszínt. Ez a harminc másodperc hatalmas különbséget jelent majd a reggeli kávénkban.
Fotó: Unsplash