7 lépés a légzés fejlesztésére

2019. április 06.
Ösztönös dolog, de a stressz, aggodalom, rossz testtartás és még egy csomó más tényező ronthatja a minőségét. Jó hír, hogy a légzés fejleszthető.

Ha a légzés fejlesztéséről hallunk, egyből egy spirituális jógi ugrik be, aki lótuszülésben, halk zenére, csukott szemmel meditál. Pedig ennél sokkal hétköznapibb és sokkal egyszerűbb dolgokkal is tehetünk azért, hogy jobb minőségű legyen a légzésünk.

Figyeljük a légzést
A légzés annyira ösztönös cselekvés, hogy igazából sosem figyelünk rá. Kivétel persze, ha tüdőgyulladásunk van, vagy asztmás rohamunk. Ahhoz, hogy fejlesszük a légzésünk minőségét, figyeljük tudatosan 48 órán keresztül, különösen stresszhelyzetben, vagy ha épp nagyon aggódunk valamiért. Kapkodunk a levegő után, a szánkon lélegzünk pihegve, gyorsan, vagy rendszertelenül kapkodjuk csak a levegőt? Esetleg mélyeket szippantunk?

Vegyünk fel jó testhelyzetet
A jobb testtartás segít, hogy jobb legyen a légzés. A helyes testtartás azt jelenti, hogy a rekeszizom, azaz a mellkas és a törzs alsó része közti izom, mely kulcsfontosságú a ki- és belégzés létrejöttében, nincs összeszorulva. Győződjünk meg róla, hogy a hátunk egyenes, a vállakat pedig forgassuk hátra és engedjük le. Az állunkat enyhén emeljük fel, és az állkapocs, a vállak és a nyak legyen laza.



Egy sóhaj nem csak egy sóhaj
Sóhajtsunk és ásítsunk egy eltúlzottat. Az érzés, hogy képtelenek vagyunk elegendő levegőt szívni a tüdőnkbe, a légszomj. A hiperventilláció pedig az, amikor sok kicsi, pihegő kilégzéssel próbálunk levegőhöz jutni. Mindkettő előfordul stresszhelyzetben, sőt, ezek a rossz légzési minták állandósulhatnak, és ekkor akár orvosi segítségre is szükség lehet, hogy újra elsajátíthassuk a helyes légzéstechnikát.

Mégsem olyan felszabadító a mély lélegzetvétel
Huszadik századi mítosz, hogy egészséges hosszú, mély lélegzetvételekkel lélegezni. Ha stresszesek vagyunk vagy aggódunk, a légzés és a szívverés fokozódik. Ha ekkor elkezdünk lassabban lélegezni, kevesebb oxigénhez jutunk, ez pedig fokozhatja a szorongást és a pánikérzetet. A lassú, kontrollált, légzés sokkal hatásosabb a test megnyugtatására.

Használjuk az orrunkat
Ha csak nem dolgozunk vagy edzünk erőteljesen, nyissuk meg az orrunkat és szokjunk át az orron át légzésre. Segít a különböző allergéneket, polleneket, méreganyagokat kiszűrni belégzéskor, ráadásul nedvesíti és melegíti is a levegőt. A szájon át történő légzés ráadásul túl erőteljes lehet, így szorongást kelthet, illetve kiszárítja a száj nyálkahártyáját, mely fogászati panaszokhoz is vezethet. Több okból is megéri tehát az orron át történő légzés fejlesztése.

Hagyjunk fel a horkolással
A horkolás abszolút rendellenes légzésmintázata tönkreteszi az éjszakákat, fáradtan ébredünk, száraz szájjal, kaparó torokkal és fejfájással. Segíthet, ha az oldalunkon alszunk, illetve ha kerüljük a bőséges vacsorát és az alkoholos italok fogyasztását lefekvés előtt. Ha ezek a praktikák már nem hatásosak, orvosi segítségre lehet szükség.

Kulcsfontosságú stresszoldás
Ha aggódunk valamiért, szakítsunk időt a stresszoldásra és nyugtassuk meg a légzésünket. Vezessünk be stresszoldó tevékenységeket az életünkbe. Napi rendszeres séta egy közeli parkban vagy egy csendes kis utcában például. Mikor nyugodtak vagyunk, érezhetjük, hogy a légzésünk könnyed, erőlködéstől mentes. Ez a kulcs a légzés fejlesztéséhez, a pihentető alváshoz, jobb közérzethez és egészségesebb élethez.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash