ÖKO: így készítsünk húsvéti tojást természetes összetevőkkel

2019. április 16.
Felejtsük el a bolti festékeket, melyekkel nemcsak hulladékot termelünk, de káros alapanyagai miatt a húsvéti tojás sem marad egészségbarát. Kísérletezzünk helyettük természetes összetevőkkel – ezek még talán stílusosabbak is, mint a festékporos társaik, ráadásul kisgyerekekkel is bátran elkészíthetjük velük az ünnepi dekort.

1. Alapanyagok a kertből

Lilakáposzta, kurkuma, kávé, vöröshagyma, fekete tea, vörösbor, áfonya, chilipor, őrölt pirospaprika és cékla: ezek a természetes alapanyagok mind lehetnek a húsvéti tojásfestés alapanyagai! Töröljük át a tojásokat ecettel vagy mosogatószerrel, rakjunk fél liter forrásban lévő vízhez kb.  4 evőkanál ecetet és a kiválasztott zöldséget vagy gyümölcsöt főzzük 15-20 percig, majd engedjük bele a tojásokat is. A legjobb, ha egy habverő közepébe helyezzük a tojásokat a színezéskor, mert így biztosan minden oldalát érni fogja az anyag. Ha kihűltek az alkotásaink, olajjal fényesíthetjük a felületüket.

2. Mintázás

Szedjünk virágot vagy apró leveleket, rakjuk rá a festetlen, alaposan letörölt tojásra, majd szorítsuk rá egy nejlonharisnyával és úgy eresszük bele a színező lébe. Például használhatunk kamillát, petrezselymet, lóherét vagy kaprot is a mutatós levélmintáért. Ha nem akarunk a virágnyomattal szöszmötölni, akkor néhány vastagabb csipke is megteszi: szorítsuk rá a tojásra, hogy ne mehessen alá a színezőből, majd mehet a színes lébe!

Izgalmas megoldás még a viaszgyertyával való mintakészítés, ugyanis ha a letisztított tojásra viaszmintákat rajzolunk, akkor a rajzolt felület festetlen marad. Ne ijedjünk meg, az absztrakt minták is megteszik, így igazi rusztikus hatást fognak kelteni a tojásaink festés után.

3. Díszítés

A csipkét akár egyszínű tojások átkötésére is használhatjuk a festés után. Nézzünk körül a varrósfiókban, hátha lapul néhány lefejtett csipke, mely jó szolgálatot tud tenni a húsvéti tojásainkon. De akár maradék madzaggal (ezt is nyugodtan belógathatjuk a színezővízbe a tojások után!) vagy egy-két szilikongumival is díszíthetjük a tojásokat. Az év pinterestes trendje viszont a „hipster egg”, mely a festett tojásra kötött fűszernövény-gallyacskáktól lesz abszolút formabontó. Imádjuk!

Fotó: Pinterest