A kontaktlencse is újrahasznosítható!

2019. május 02.
Gondolkoztál már rajta, mennyi szemetet termel a havi vagy éppen a napi kontaktlencse használata? A jó hír, hogy ezeknek a tasakoknak és műanyag tárolóknak az újrahasznosítása nagyon kis energiát és időt igényel csupán.

Ha valakinek nem tökéletes a látása, és szemüveg helyett inkább kontaktlencsét használ, óhatatlanul szemetet termel a csomagolóanyagokkal és magával a lencsével is. A műanyag tárolókból lebomló mikroműanyagok ráadásul rendkívül károsak a vizeink élővilágára. Szerencsére több megoldás is létezik.

Az elhasznált kontaktlencséket gyűjthetjük egy műanyag flakonban, amit végül a műanyag szelektív hulladékba dobunk, ha megtelt. Ugyanígy járhatunk el a csomagolással is. Ám ha nincs otthon műanyag flakon, mert alapvetően már műanyagmentes a háztartásunk, még jobb és még kevesebb szeméttel járó módszer is létezik, amely már tényleg a zero waste elveihez közelít.

A Bausch + Lomb kontaktlencse-gyártó újrahasznosító programot indított. Feltett szándékuk, hogy csökkentik a termékeikkel járó szemét mennyiségét, beleértve a tárolókat, csomagolófóliákat és a kontaktlencséket. A cég bármilyen márkájú kontaktlencsét és hozzá tartozó csomagolást befogad a programjában, eddig több mint 11 ezer kilogramm csomagolást hasznosítottak újra. A lencséket és a csomagolást tisztán és külön gyűjtve fogadják el. A fém csomagolást és a műanyag tégelyeket külön hasznosítják újra, míg a lencséket és a lencsetartókat műanyaggá olvasztják és ismét kontaktlencsetárolót gyártanak belőle.

A műanyag dobozkák azért végzik általában a szeméttelepen, mert túl kicsik egyenként ahhoz, hogy megfelelően szétválogassák és újrahasznosítsák. Ugyanaz a probléma velük, mint a műanyag flakonok kupakjaival. Ezért találta ki a kontaktlencsegyártó a programját, hogy ne végezzék mikroműanyagként a vizeinkben a kontaktlencsék és dobozaik. Ha a környékünkön nincs olyan optika, ahova vissza lehetne vinni a kontaktlencséket, és amelyre kiterjed az újrahasznosító program, postázhatjuk is a cégnek az elhasznált kontaktlencséket.

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash