Szembetűnő tünetek, ilyen egészségügyi problémákról árulkodhat a szemünk

2019. március 03.
Semmiségnek tűnhetnek az apróbb szempanaszok, ám ha gyakran jelentkeznek, nem árt felkeresni egy szakembert, mert lehet, hogy komolyabb betegség húzódik meg a háttérben.

A szem nem csak a lélek tükre. Az egészségi állapotunkat legalább annyira megmutatja, és apró jelzéseivel felhívja a figyelmet az olyan komolyabb problémákra, mint például a diabétesz vagy a magas koleszterinszint. A legtöbb jelet magunk is észrevehetjük, ha tudjuk, mit kell figyelnünk. Natasha Herz, az Amerikai Szemészeti Társaság szóvivője részletezte, mit érdemes figyelni szemünk állapotában.

A-vitamin hiány
Ha gyakran olyan száraz a szemünk, mint a Szahara, lehetséges, hogy csökkent a könnytermelődés. Ezt pedig gyakran a szervezet alacsony A-vitamin szintje okozza. Egy egyszerű vitamintabletta meg is oldja a problémát ebben az esetben, de ha a panasz nem múlik, érdemes tisztázni egy orvossal, mi állhat a háttérben.

Elzáródott könnycsatorna
Ha gyakrabban sírunk a szokásosnál, pedig semmi rendkívüli vagy tragikus, esetleg fájdalmas dolog sem történt, előfordulhat, hogy elzáródott egy könnycsatornánk. A blokk megakadályozza, hogy a könny szabályosan vonja be szemünket, és könnyes, irritált lesz a szem. Ez gyakori jelenség újszületteknél, de felnőtteket is érinthet. Agysérülés, tumor és fertőzés is állhat a hátterében, ezért is érdemes orvoshoz fordulni.



Kontaktlencse és fertőzés
Aki szemüveg helyett kontaktlencsét hord, figyeljen a szaruhártyáján megjelenő kis fehér pontokra. A szaruhártya az átlátszó réteg a szemgolyó elülső részén, a felületén megjelenő kis pedig pöttyök gyakoriak a kontaktlencse-viselőknél – ezt fertőzés is okozhatja. Ami szintén elég gyakori probléma kontaktlencse esetén. Szóval nem árt a rendszeres orvosi ellenőrzés ilyen esetben sem.

Túlzott stressz
Miért pont a szemet hagyná érintetlenül a stressz, ha már a test többi részére köztudott, milyen rossz hatással lehet? A tikkelés, apró rángatózás a fáradtság, idegesség jele, ne hagyjuk figyelmen kívül! A test így jelez, hogy pihenésre van szüksége.

Lehet, hogy diabétesz?
A homályos látás általában azt jelenti, hogy szemüvegre van szükségünk. Az biztos, hogy szemorvoshoz kell mennünk, ami határozottan jó ebben az esetben, hiszen ezt a problémát nemcsak szembetegségek okozhatják, hanem belgyógyászati problémák, például diabétesz is. A szemorvos is tisztában van vele, hogy a látásromlás igen gyakori kísérőtünet cukorbetegség esetén, így ha gyanús jeleket lát, biztosan további vizsgálatokra küld minket.

Magas koleszterinszint
Ha fehér kört látunk kirajzolódni az íriszünk körül, ideje a szemorvoshoz és a körzeti orvoshoz is ellátogatni. Bár az életkor előrehaladtával is változik hasonló módon a szemünk színe, a magas koleszterinszint is okoz ilyen jellegű tünetet, így ennek sem árt utánajárni, hiszen ezt a problémát kezelni kell – nagyban növeli a szívinfarktus és agyvérzés kockázatát.

Magas vérnyomás
A kezeletlen magas vérnyomás pont úgy roncsolja a szem ereit, mint a magas koleszterinszint, különösen a retina van veszélyben. Egy szemorvos biztosan észreveszi az árulkodó jeleket vizsgálat során, ez még egy érv a rendszeres, éves szűrés mellett.

Szezonális allergia
Ha a szemünk száraz és a bőr körülötte pirosas, valószínű, hogy túl gyakran dörzsöljük a szemünket. “A szemdörzsölés miatt a szemhéj lazábbá válhat, így a szem jobban érintkezik a levegővel, ami kiszáradáshoz vezet” – magyarázza Dr. Herz. Ennek leggyakoribb oka a szezonális pollenallergia.

Túl sok nap
Néhány embernek sárgás színű folt vagy csomó található a szemfehérje oldalsó részén, az írisz mellett. Ez kis százalékban rákmegelőző állapot, ám általában nem ez áll a háttérben, hanem a nap. Az UV-sugárzás nemcsak a bőrt, a szemet is ugyanígy károsítja, különböző elváltozásokat okozva a szerkezetén. Nem árt lassan előkeresni a napszemüvegeket!

Úszó foltocskák
Valószínűleg mindenki látott már a látómezejében mozgó, úszó részecskéket. Ez elég gyakori jelenség, ám ha a számuk megnövekszik, célszerű ellátogatni az orvosunkhoz, mivel retinaprobléma is állhat a hátterében.

Több alvás kellene
A piros, puffadt szemek nem fertőzésre utalnak, nagy valószínűséggel inkább a fáradtság okozza. A tikkeléshez hasonlóan egy kiadós alvás határozottan javít az irritált és vörös szem állapotán is.

Túl sok képernyőbámulás
Ha valaki a nap nagy részét a számítógép képernyője vagy a tévé előtt tölti, a szeme óhatatlanul száraz lesz, ugyanakkor könnyezni kezd. “Ironikusan hangzik, de a száraz szem egyik tünete pont a könnyezés. Ez a szem válasza a problémára” – magyarázza a szemorvos.

Túlerőltetés
A bevérzés a szemen rémisztő jelenség, de alapvetően ártalmatlan. Akár erős köhögés vagy hányás miatt is kialakulhat. Nem jelent veszélyt és nem károsítja a szemet. Pár nap alatt pedig magától felszívódik.

Fotók: Unsplash