Szemvédő tippek azoknak, akik a képernyő előtt dolgoznak

2019. január 16.
Egyre több ember tölti a mindennapjait képernyők előtt. Akár a munkánk, akár a netes szörfözés vagy a sorozatmaraton ültet le minket a laptopunk elé, a szemünknek igen megerőltető a képernyők mesterséges fénye.

Kutatások szerint a számítógép előtt dolgozó emberek 50-90%-a szenved különböző szemirritációk miatt. A tünetegyüttesnek már neve is van, Computer Vision Syndrome-ként hivatkoznak rá a szemorvosok. Legtöbb embernél szemszárazsággal, homályos látással és vörösödéssel járó problémáról van szó, ami esetenként még nyak- és vállfájdalommal is járhat.

Szerencsére van néhány nagyon hatékony módszer, amivel edzhetjük a szemünket akkor is, ha ülőmunkát végzünk!

1. Kétóránként mindenképpen tartsunk 15 perces szünetet, ha gép előtt dolgozunk.

2. 20 percenként nézzünk egy távoli pontot min. 20 másodpercig – így a szem fókuszváltását edzhetjük.

3. Félóránként-óránként csukjuk be a szemünket és így forgassuk néhányszor körbe a szemünket! Akár meg is masszírozhatjuk a homlokunkat ilyenkor.

4. Képernyőnézés közben kevesebben pislogunk, így mindig használjunk műkönnyet munka közben! Fontos, hogy ne akkor kezdjük el használni, amikor már jelentkeznek a diszkomfortérzés tünetei, hanem megelőzésként, már a munkanap elején cseppentsünk 1-1 cseppet a szembe.

5. Sokat könnyíthetünk a szemünkön ha számítógép fénye mellett a természetes napfényhez is jutunk, vagy egy jól megvilágított szobában ülünk. Természetes fénynél a legideálisabb, ha oldalról jön a fény a képernyőre. Ha este dolgozunk, akkor pedig arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ne csak egy fényforrás legyen a szobában!

6. A helyes testtartás számítógép előtt szintén hozzásegíthet a szem komfortjához: Teljesen frontálisan üljünk a gép előtt, mindig érjen le a talpunk a földre és az alkarunk pihenjen az asztalon gépeléskor.

7. Válasszunk monitornéző réteget a szemüvegünkre (akkor is, ha nincs dioptria benne!) vagy kifejezetten számítógépes feladatokhoz kifejlesztett kontaktlencsét.

Fotó: Profimédia – Red Dot