Szépségtrükkök mobil- és internetfüggőknek

2019. január 04.
Napra már alig merünk menni, a dohányzásról rég leszoktunk, és vizet is rengeteget fogyasztunk. De úgy tűnik, mégsem ülhetünk karba tett kézzel és szép, sima arcbőrrel. Ugyanis a szépségipar újabb veszedelemre, a digitális eszközök okozta ráncokra figyelmeztet.

Tech-neck

A szépségnek ára van, persze, de igaz ez másra is. A naprakészség, az hogy mindig tudjunk a barátaink, kollégáink apró-cseprő ügyeiről, a szüntelen kapcsolat a virtuális világgal ugyancsak megkéri a magáét: elrabolja az szabadidőnket, figyelmetlenné tehet, és mint az utóbbi idők figyelmeztetéseiből kiderül, ráncosítja a nyakunkat. Méghozzá egészen fiatalon. A mélyebb nyak körüli ráncok ma már huszonéveseken feltűnnek, függetlenül attól, hogy az arcuk bőre esetleg tükörsima. A plasztikai sebészek már címkézték is a problémát: tech-neck.

Kialakulását ugyanis segíti, ha naponta milliószor le-fel hajtjuk a fejünket kizárólag a telefon, a tablet kedvéért. Csatlakozhatunk az Amerikából indult fejeket fel mozgalomhoz, várhatjuk a digitális szemüvegek előretörését, de van egyszerűbb megoldás is. Az üzeneteinket, leveleinket csak bizonyos időközönként olvassuk el, high tech felhasználóként pedig keressük a high tech bőrfeszesítőket.

Milliók szemlesütve

Belegondolni is rémisztő, mennyit bámuljuk a kijelzőket és a monitorokat. Sokféle felmérés létezik, az egyik legfrissebb szerint Európában naponta több mint 500 millió ember használ digitális eszközöket, a felnőttek 90 százaléka legalább napi két, a 18-29 évesek fele legalább napi kilenc órát tölt velük. Szerencsére a szépségipar kutatói is rákapcsoltak: a jövő kozmetikumai mind jobban kitolják majd a bőrünk öregedésének az idejét.

Computer face

Minden új üzenet és fotó érdekes, okostelefont bámulunk utcán (bár ismerjük a videót, amiben egy telefonját figyelő lány beleesik a szökőkútba), a vacsoraasztalnál, hiszen ma már szinte senki sem kapcsolja ki a telefonját vendégségben, és este az ágyban (ki nem szomorodott már el amiatt, hogy alvás vagy esetleg más, izgalmasabb szórakozás helyett hajnalig bámulta a telefonját a párnáján.) Amikor pedig nem a telefonunkkal vagyunk, akkor a monitor előtt ülünk. De jobb, ha minderről sürgősen leszokunk: a digitális világ ugyanis alattomosan célba vette a bőrünket. A sugárban szétfutó szemráncok a sok hunyorítás miatt, a mély, vízszintes ráncok a koncentráláshoz szinte folyamatosan összeráncolt homlokunkon, és a le-fölnézéstől a nyakunkon kialakult új vonalak – mind mind a plasztikai sebészek által computer face-nek nevezett jelenség előhírnökei. Szerencsére léteznek a csúcstechnológiás ellenszerek is.

Forgasd a szemed

A bőrünk után gondoljunk az elfáradt, kiszáradt szemünkre is. Tekintetünket minél gyakrabban emeljük le a kijelzőkről, keressük meg a szemünkkel a lehető legtávolabbi tárgyat, és nézzük azt hosszú másodperceken át. Tavaly óta Magyarországon is kapható a CooperVision digitális eszközökre tervezett Biofinity Energys kontaktlencséje, amely megkönnyíti a fókuszváltást.

Szerző: Csukt László  Fotó: Profimédia – Red Dot


Kapcsolódó