Nem kell fájdalmasan végződnie a fogínygyulladásnak

2019. május 04.
Az érzékeny, duzzadt, fogmosás után vérzékeny fogíny igen gyakori probléma, majdhogynem népbetegség, ám a legtöbben félvállról veszik a súlyosabb fogászati betegségek egyik gyakori előjelét. Szerencsére ma már fájdalommentes kezelések is léteznek, így nem érdemes halogatni a fogorvos felkeresését!

Sokan félvállról veszik a fogínygyulladást pedig a megfelelő kezelés nélkül a vérzékeny fogíny akár súlyosabb fogágybetegséghez is vezethet, ami pedig a fogak elvesztését okozhatja. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy az állandóvá váló vérzés mellett kellemetlen lehelettel és a szervezetben megjelenő egyéb gyulladásokkal is számolnunk kell, ha nem kezeljük időben és megfelelően a problémát.

Az ínygyulladás és fogágybetegség leggyakoribb jelei

A magyar lakosság 90%-át érintő fogínybetegségeket ne csak a fogmosáskor vagy fogselyem használatakor jelentkező vérzéssel azonosíthatjuk, de az érintésre érzékeny, feszült, láthatóan gyulladt, sötétebb íny is figyelmeztethet minket. A fogkorona és az íny találkozásánál lévő rész érzékenyebb ilyenkor, ez főleg a hideg-meleg hatására, illetve fogmosáskor érezhető. A mozgó, kilazult, eldőlt fogak a fogágybetegség jelei, de a napi többszöri fogmosás mellett is fennálló kellemetlen lehelet is jelezheti a problémát. A betegség forrását a fog gyökerénél kell keresni, hisz ilyenkor a gyökér és az azt körülvevő szövetek között egy úgynevezett tasak alakul ki, melyet lepedék, fogkő és a gyulladásos szövetek töltenek ki. Ennek az eltávolítását csak fogorvos tudja szakszerűen elvégezni.

A fogíny védelméért

A helyes fogmosási technika elsajátítása mellett a megfelelő puhaságú-keménységű fogkefe kiválasztása, az érzékeny íny védelmére kifejlesztett fogkrémek használta és az ínyvédő összetevőket tartalmazó szájvizek, öblögetők használata is segíthet. Emellett a rendszeres fogkő-eltávolítás és mindenre kiterjedő dentálhigiéniai szaktanácsadás segíthet abban, hogy kezelni tudjuk a fogíny gyulladását és ne súlyosbodjanak a tüneteink.

A már kialakult fogágybetegség megszüntetése

Ha az íny gyulladása súlyosbodott és már kialakult a fogágy betegsége, akkor irány a fogorvos. Első lépés az íny feletti fogkő eltávolítása és a fogak polírozása, majd az érzéstelenítésben végzett lézeres mélytisztítás (zárt lézeres kürettálás) következik. Amennyiben szükséges, a kiemelten problémás részen következik a nyitott kürettálás lézerrel, mely a fogak körüli lágyszövet feltárásával jár.

Fájdalommentes mélytisztítás – létezik?

A fennálló tünetek és problémák megszüntetésére az egyik legalkalmasabb megoldás a kürettálás, azaz a mélytisztítás, abból is a lézerrel végzett változat. A kürettálás során az ínygyulladást okozó baktériumokat, a már elhalt és a gyulladt szöveteket eltávolítják, illetve fertőtlenítik a beteg részt. A hatékonyabb és eredményesebb lézeres tisztítás során a lézerfény koncentrált és irányítható energiát szállít a szövetekbe, ahol az elnyelődik és elpusztítja a gyulladást okozó baktériumokat. A NaturaDent lézerfogászaton elérhető Biolase Waterlase iPlus készülékkel végzett eljáráskor a kezelt terület kevésbé duzzad meg, sőt a vérzéscsillapító hatással is rendelkező lézer alkalmazásakor a fájdalom minimális, a gyógyulási folyamat gyorsabb. A gyulladáscsökkentésben és a baktériumok teljes eltávolításában élen járó lézeres kezelés nem mellesleg a szuvasodás eltávolítására, fogfehérítésre és gyökérkezelésre is alkalmazható, akár teljesen fájdalommentes és gyorsabb gyógyulást garantáló, modern eljárás.

Miért ne halogassuk a fogorvos felkeresését

A fogágybetegség örökölhető, így ha szüleink, nagyszüleink szenvedtek tőle, akkor nagy az esélyünk arra, hogy mi is örököljük ezt a fogászati problémát. A rendszeres fogászati szűrésekkel megelőzhetjük a nagyobb bajt, illetve a lappangó fogágybetegséget is még idejében kezeltethetjük. Az ínykezelések kellemetlenségét nem csak a lézeres kezelés csillapíthatja, de az is sokat segít, ha az ínygyulladás megjelenése után a lehető legrövidebb időn belül felkeressük a fogorvost, hisz így akár egy pár percig tartó, teljesen fájdalommentes kezeléssel is megúszhatjuk.

Fotók: Getty Images