Mi értelme a himalájai sólámpának?

2019. május 10.
Remekül néz ki a könyvespolcon egy pingvin alakú himalájai sólámpa. De van értelme, vagy csak egy látványos porfogó?

A só maga a varázslat. Van olyan dolog, amire nem jó? Húst lehet sütni benne, tartósít, rengeteg fajtája, színe, íze van. Emellett a bőrbajokra és torokfájásra is rendkívül hatásos, sőt, a folteltávolításban is bevethető. De vajon túlzás még világításra is használni, vagy tényleg van értelme a himalájai sólámpának, azon kívül, hogy szép?


Sós babonák
A kínai feng shuitól a voodoo-ig számos kultúra tulajdonít védő hatást a sónak. Rituális köröket rajzoltak sóból a démonok ellen, de megtalálható a nyugati kultúra babonái között is, gondoljunk csak a kiborult só és a veszekedés kapcsolatára, vagy a váll fölött áthintett sóra, melynek célja, hogy az ördög távol maradjon a vendégségtől. Nem csoda, hogy a himalájai sólámpa is nagy karriert futott be. A világítás hatására állítólag tisztítja a levegőt és jó hatással van a légzőrendszerünkre.

Tények és tévhitek
Az igazi himalájai sólámpákhoz a pakisztáni Khewrában bányásszák a sótömböket, ahol az ásványi anyagok lazacszínűre festik a sókristályokat, ez adja a himalájai sólámpa narancsos-rózsaszínes árnyalatát is. Az ígéretek szerint a lámpa egyensúlyt teremt a pozitív és negatív ionok között, csökkenti a helyiség sugárzását és semlegesíti a levegőben található kórokozókat. Az ördögöt nem említik, pedig a részletekben lakozik.
Egyetlen sótömbtől ne várjunk csodákat. Egyetlen villanykörte túl kicsi meleget ad csak, össze sem lehet hasonlítani a levegőtisztító ionizátorok elektromos feszültségével, az egészségügyi hatásait pedig tudományosan még sosem bizonyították. A nagyobb sólámpák valószínűleg valóban csökkentik a páratartalmat és a szagokat is semlegesíthetik, hiszen a só köztudottan remek megkötőképességgel rendelkezik.
Éjszakai fénynek viszont elvitathatatlanul kellemes, pont annyira, mint bármely másik hasonló módszer. Ráadásul igazán dekoratív, így semmiképp nem kell megválnunk a kedvenc himalájai sólámpánktól.

Fotó: Getty Images, Unsplash