Megjelent az otthoni HPV-teszt

2019. május 18.
A mintavételi eszköz postán, diszkrét csomagolásban érkezik, a levett mintát postán kell feladnunk, az eredmény e-mailben érkezik. A HPV-szűrés fontossága mellett Ónodi Eszter, Liptai Claudia is kiállt, mindketten szerepet vállaltak az új teszt bevezetésről szóló sajtótájékoztatón.

Közel 20 évvel ezelőtt jöttek rá a kutatóorvosok, hogy a méhnyakrákot döntő többségében a humán papillomavírus (HPV) okozza, és nincs is másik daganattípus, amelynél a folyamat ilyen jól végigkövethető lenne, mondta az új tesztről szóló sajtótájékoztatón dr. Koiss Róbert, a Szent István Kórház szülész-nőgyógyásza, klinikai onkológus főorvos. A statisztikák szerint ma minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, aki jár szűrésre, és a rákos esetek harmadában negatív citológiai eredményt kapott. Ha viszont a HPV-szűrés eredménye lesz negatív, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy se rák, se rákmegelőző-állapot nem áll fenn. A klinikai onkológus hozzátette, hogy tavaly adták be a beadványt, hogy a jövőben a rákszűrés HPV-alapú szűrés legyen.

A Neumann Labs Easy HPV Test május eleje óta kapható online, webáruházon keresztül. A teszt otthon elvégezhető és teljesen fájdalommentes. A mintavételi eszköz postán, diszkrét csomagolásban érkezik, a levett mintát pedig professzionális körülmények között, laboratóriumban vizsgálják. Az eredmény azután e-mailben érkezik a pácienshez, ismertette Nyíri Miklós, a Neumann Diagnostics Kft. ügyvezetője.

„A megelőzés és az edukáció a rákgyógyítás egyik legfontosabb pillére. A fiatalabb generációknak is tudniuk kell, hogyan előzhetik meg a bajt, mert a rákkal akkor vehetjük fel a harcot a leghatékonyabban, ha még akkor szembenézünk vele, amikor egészségesek vagyunk” – mondta a sajtótájékoztatón Szentesi Éva, akit szintén méhnyakrákkal diagnosztizáltak, és már négy éve tünetmentes. „Én túléltem a betegséget, és azt szeretném, ha minél kevesebben kerülnének olyan helyzetbe, amilyenben én voltam.”

„Bármennyire is ijesztő ez a hárombetűs szó, hogy HPV, be kell fejezni a struccpolitikát, és fel kell venni a küzdelmet. A méhnyakrákot okozó vírusok időben történő felfedezése hatékony fegyver a daganat megelőzése terén. Mostantól kezdve nincs kibúvó azok számára sem, akik eddig valamilyen oknál fogva nem jártak szűrésekre” – fejtette ki Liptai Claudia, aki Szentesi Éva és Ónodi Eszter mellett a Neumannn Diagnostics méhnyakrák elleni kampányának arca.