Megjelent az otthoni HPV-teszt

2019. május 18. |

A mintavételi eszköz postán, diszkrét csomagolásban érkezik, a levett mintát postán kell feladnunk, az eredmény e-mailben érkezik. A HPV-szűrés fontossága mellett Ónodi Eszter, Liptai Claudia is kiállt, mindketten szerepet vállaltak az új teszt bevezetésről szóló sajtótájékoztatón.

Közel 20 évvel ezelőtt jöttek rá a kutatóorvosok, hogy a méhnyakrákot döntő többségében a humán papillomavírus (HPV) okozza, és nincs is másik daganattípus, amelynél a folyamat ilyen jól végigkövethető lenne, mondta az új tesztről szóló sajtótájékoztatón dr. Koiss Róbert, a Szent István Kórház szülész-nőgyógyásza, klinikai onkológus főorvos. A statisztikák szerint ma minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, aki jár szűrésre, és a rákos esetek harmadában negatív citológiai eredményt kapott. Ha viszont a HPV-szűrés eredménye lesz negatív, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy se rák, se rákmegelőző-állapot nem áll fenn. A klinikai onkológus hozzátette, hogy tavaly adták be a beadványt, hogy a jövőben a rákszűrés HPV-alapú szűrés legyen.

A Neumann Labs Easy HPV Test május eleje óta kapható online, webáruházon keresztül. A teszt otthon elvégezhető és teljesen fájdalommentes. A mintavételi eszköz postán, diszkrét csomagolásban érkezik, a levett mintát pedig professzionális körülmények között, laboratóriumban vizsgálják. Az eredmény azután e-mailben érkezik a pácienshez, ismertette Nyíri Miklós, a Neumann Diagnostics Kft. ügyvezetője.

„A megelőzés és az edukáció a rákgyógyítás egyik legfontosabb pillére. A fiatalabb generációknak is tudniuk kell, hogyan előzhetik meg a bajt, mert a rákkal akkor vehetjük fel a harcot a leghatékonyabban, ha még akkor szembenézünk vele, amikor egészségesek vagyunk” – mondta a sajtótájékoztatón Szentesi Éva, akit szintén méhnyakrákkal diagnosztizáltak, és már négy éve tünetmentes. „Én túléltem a betegséget, és azt szeretném, ha minél kevesebben kerülnének olyan helyzetbe, amilyenben én voltam.”

„Bármennyire is ijesztő ez a hárombetűs szó, hogy HPV, be kell fejezni a struccpolitikát, és fel kell venni a küzdelmet. A méhnyakrákot okozó vírusok időben történő felfedezése hatékony fegyver a daganat megelőzése terén. Mostantól kezdve nincs kibúvó azok számára sem, akik eddig valamilyen oknál fogva nem jártak szűrésekre” – fejtette ki Liptai Claudia, aki Szentesi Éva és Ónodi Eszter mellett a Neumannn Diagnostics méhnyakrák elleni kampányának arca.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?