A nők egészségéért tekernek Budapestről Dublinba

2018. április 05.
A HPV alapú méhszáj rákszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet egy bringás csapat, akik Budapesttől egészen Dublinig fognak eltekerni májusban.

Balázsy Károly nőgyógyász közel 20 éve vizsgálja a HPV-tipizálás, a méhszáj citológia és szövettan összefüggéseit. Eltökélten dolgozik azon, hogy minél szélesebb körében ismertek legyenek a HPV-vel (humán-papillomavírus) kapcsolatos tudnivalók, valamint a vírus típusának meghatározási lehetőségei. A kerékpározás mindig is része volt az életének, itthon és Dublinban is, ahol jelenleg él, így adódott az ötlet: egy nemes cél érdekében csapatban tekerni Budapest és Dublin között.

Valószínűleg már többen találkoztunk azzal a bizonytalansággal, ami a HPV-vel kapcsolatban tapasztalható és sokan vannak még, akik nem is hallottak a HPV-ről. Balázsy Károly szerint az évtizedek óta alkalmazott citológiai kenetvizsgálaton alapuló rákszűrés ideje lejárt. „Egyre több országban állnak át a HPV alapú méhnyakszűrésre, ami 70 százalékkal nagyobb érzékenységet jelent a méhnyakrák és rákmegelőző állapotainak megítélése szempontjából, mint a hagyományos szűrés. Mind a diagnosztika, mind pedig a kezelés területén az egységes irányelvek kidolgozása, a velük kapcsolatos vita jelenleg is folyik Európában” – mondja. A kezelést igénylő esetekre Balázsy Károly még 2000-ben kidolgozott egy terápiát, és nagyon jó eredményekről – 99%-os hatékonyságról – tud beszámolni.  Ennek lényege a gyógyszeres kezelés és műtét kombinációja.

„Láthatjuk, hogy egy formálódó folyamatról van szó. Most van a legnagyobb szükség a nők felvilágosítására, tájékoztatására. Segítenünk kell elengedni a múltat, az évtizedek óta megszokott, citológiai vizsgálatot és megértetni, elfogadtatni a jövő vizsgálatait, amelyek minden eddiginél több információhoz juttatnak, ezáltal több segítséget adnak” – mondja a szakorvos.

A túrával arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy nem elég a nőknek a szokásos rákszűrésre járniuk, a megelőzésért akkor tehetjük a legtöbbet, ha HPV-tesztet is kérünk. A biciklitúra és a szűrés elterjesztése pedig úgy kapcsolódik össze, hogy a túra megvalósításához támogatást gyűjtenek – cégek és magánszemélyek is adhatnak pénzt a jó cél segítésére –, valamint a bringázók részvételi díjat fizetnek be, és a költségeik levonása után maradó összeget HPV-tesztet végző magyar orvosok kapják, azzal a feltétellel, hogy az összeg erejéig kedvezményes szűrést biztosítanak a pácienseiknek. Természetesen a pénz felhasználása ellenőrizhető lesz. Az orvos és a biciklis csapat számára a figyelemfelkeltő túra megszervezése teljesen új terület, a lelkesedés és a tenni akarás hajtja őket, a cél megvalósításához jelenleg is várják támogatók jelentkezését.

Az egyetlen női induló Sovány Regina, aki területi nővérként dolgozik az angliai Bath városában, amelyen egyébként a 2300 km hosszú túra útvonala is áthalad. Régi ismerőse a szervező orvosnak – a lánya is nála született –, bringázni is imád, így nem is volt kérdés, hogy csatlakozik-e hozzájuk. Illetve volt azért néhány megoldandó feladat, mielőtt igent mondott, például meg kellett szerveznie a helyettesítését a munkahelyén, és találni egy jó ismerőst, aki ezidő alatt gondoskodik az érettségi előtt álló lányáról, Jázminról. Január óta komolyan edz, van hogy napi kétszer teker az edzőteremben, a jó időben pedig a szabadban fog kerékpározni és futni. A jó kondira szüksége is lesz, a túra idején napi 100 km-t fognak megtenni. Regina gyűjt még a nevezési díjra, de bízik benne, hogy a kellő időben minden össze fog állni. A munkája miatt gyakran találkozik méhnyakrákos betegekkel is, ezért is tartja fontosnak, hogy felhívják a figyelmet a HPV tipizálás fontosságára. „Rosszul érezném magam, ha nem mennék. Különben is a bringázás a kedvenc sportom” – mondta.

(Fotó: Unsplash.com)