5 szobanövény, ami jó allergia ellen

2019. május 29.
Egyre jobban tombol az allergiaszezon, így hasznos, ha olyan növényeket telepítünk otthonunkba, amelyek nemcsak megszépítik a helyiségeket, hanem segítenek csökkenteni az allergiás panaszokat is.

A szobanövények rendkívül hasznosak lehetnek. Nemcsak azért célszerű telepíteni otthonunkba zöld szigeteket, hogy harmonikusabb és szebb legyen a lakás, hanem mert lerövidíthetik a náthát, segítik az éjszakai pihenést, hűvösebben tartják a szobát és ami nagyon fontos a pollenszezonban: enyhítik az allergiás panaszokat.

1. Dracéna vagy sárkányfa
“A dracéna ideális növény az allergiától szenvedőnek, mivel kiszűri a polleneket és port a levegőből, levelei csapdába ejtik az allergéneket” – mondja Pol Bishop, a Fantastic Gardeners növényszakértője. A rendszeres metszés elengedhetetlen a növénynél, mivel igen nagyra megnőhet, ha hagyjuk. Közepesen világos helyet válasszunk számára, ha úgy döntünk, hogy befogadunk egy cseréppel az otthonunkba.

2. Aranypálma
Az egyik legjobb trópusi szobanövény, ami rendkívül hatékony a levegő minőségének javításában. “Képes kiszűrni a levegőből a szén-monoxidot, formaldehidet és xilolt is. Ezek a szennyező anyagok súlyosbíthatják az allergiás tüneteket. Emellett ráadásul az aranypálma rovarűzésben is elég hatékony” – sorolja a növényszakértő. Napfényes helyre és rendszeres öntözésre van szüksége, hogy sokáig tiszíthassa szobánk levegőjét.

3. Tarka sárkányfa
Zöld rokonához hasonlóan, a pirosas levelű tarka sárkányfa is képes kiszűrni a kémiai anyagokat a levegőből, emellett a páratartalom szinten tartásában is segíthet. A száraz levegő súlyosbíthatja az allergiás panaszokat, a sárkányfa viszont javítja a helyiségek páratartalmát. Ez a kisigényű szobanövény túlél sötétebb helyen is, és nem baj, ha néha elfeledkezünk az öntözéséről.

4. Gerbera
Ezek a vidám, színes virágok csodaszépek, ráadásul roppant hasznosak. Kiszűrik a levegőből a benzolt, mely egy veszélyes kémiai anyag, rendkívül irritáló hatású. Rovarirtó szerekből, festékekből és dohányfüstből kerülhet a levegőbe. A gerberát ráadásul nagyon könnyű gondozni, a legfontosabb, hogy napfényes helyen tartsuk.

5. Borostyán
A házak falán gyakran látható, ahogy kapaszkodik fel a borostyán, ám szobanövényként is tartható, csupán néhány vessző vagy karó szükséges hozzá, melyre felfuttathatjuk. A borostyán a penész ellen vethető be nagy hatékonysággal, jelentősen csökkenti a spórák számát a levegőben, így kiváló az allergiás panaszok enyhítésére.

Fotó: Unsplash