5 szobanövény, ami jó allergia ellen

2019. május 29. |

Egyre jobban tombol az allergiaszezon, így hasznos, ha olyan növényeket telepítünk otthonunkba, amelyek nemcsak megszépítik a helyiségeket, hanem segítenek csökkenteni az allergiás panaszokat is.

A szobanövények rendkívül hasznosak lehetnek. Nemcsak azért célszerű telepíteni otthonunkba zöld szigeteket, hogy harmonikusabb és szebb legyen a lakás, hanem mert lerövidíthetik a náthát, segítik az éjszakai pihenést, hűvösebben tartják a szobát és ami nagyon fontos a pollenszezonban: enyhítik az allergiás panaszokat.

1. Dracéna vagy sárkányfa
“A dracéna ideális növény az allergiától szenvedőnek, mivel kiszűri a polleneket és port a levegőből, levelei csapdába ejtik az allergéneket” – mondja Pol Bishop, a Fantastic Gardeners növényszakértője. A rendszeres metszés elengedhetetlen a növénynél, mivel igen nagyra megnőhet, ha hagyjuk. Közepesen világos helyet válasszunk számára, ha úgy döntünk, hogy befogadunk egy cseréppel az otthonunkba.

2. Aranypálma
Az egyik legjobb trópusi szobanövény, ami rendkívül hatékony a levegő minőségének javításában. “Képes kiszűrni a levegőből a szén-monoxidot, formaldehidet és xilolt is. Ezek a szennyező anyagok súlyosbíthatják az allergiás tüneteket. Emellett ráadásul az aranypálma rovarűzésben is elég hatékony” – sorolja a növényszakértő. Napfényes helyre és rendszeres öntözésre van szüksége, hogy sokáig tiszíthassa szobánk levegőjét.

3. Tarka sárkányfa
Zöld rokonához hasonlóan, a pirosas levelű tarka sárkányfa is képes kiszűrni a kémiai anyagokat a levegőből, emellett a páratartalom szinten tartásában is segíthet. A száraz levegő súlyosbíthatja az allergiás panaszokat, a sárkányfa viszont javítja a helyiségek páratartalmát. Ez a kisigényű szobanövény túlél sötétebb helyen is, és nem baj, ha néha elfeledkezünk az öntözéséről.

4. Gerbera
Ezek a vidám, színes virágok csodaszépek, ráadásul roppant hasznosak. Kiszűrik a levegőből a benzolt, mely egy veszélyes kémiai anyag, rendkívül irritáló hatású. Rovarirtó szerekből, festékekből és dohányfüstből kerülhet a levegőbe. A gerberát ráadásul nagyon könnyű gondozni, a legfontosabb, hogy napfényes helyen tartsuk.

5. Borostyán
A házak falán gyakran látható, ahogy kapaszkodik fel a borostyán, ám szobanövényként is tartható, csupán néhány vessző vagy karó szükséges hozzá, melyre felfuttathatjuk. A borostyán a penész ellen vethető be nagy hatékonysággal, jelentősen csökkenti a spórák számát a levegőben, így kiváló az allergiás panaszok enyhítésére.

Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?